Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:41

Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 
Son Güncelleme :

16 Mart 2022 - 10:29

60 views

Ülkemizde üretimi yapılan sebzelerden biri olan turp, mutfağımızı renklendiren ve ayrı bir lezzeti olan sebzelerden bir tanedir. İnsan sağlığına faydası saymakla bitmek bilmeyen turp sebzesini ister tek yıllık isterseniz ise iki yıllık olarak üretebilirsiniz. Tabi bu üretim süreci için alacağınız turpun da çeşidi oldukça önemlidir. Farklı çeşitleri olan turp sebzesinden hangisi ile bahçenizi renklendirmek isterseniz? 

Turp üretimini bahçesinde yapmak ya da ticari olarak üretimini yapmak isteyenler için hazırladığımız bu yazımızda öncelikle size turp çeşitlerinden bahsedeceğiz. Daha sonra ise yetiştirme koşullarını anlatacağız. Turp çeşitleri, oldukça zengin alternatiflere sahiptir. Siz de birazdan bahsedeceğimiz turp çeşitlerinden istediğinizi bahçenizde kolayca yetiştirebilirsiniz.

Turp Çeşitleri Nelerdir? 

Kazık köklü sebzelerimizden biri olan turpun, şekilsel, renk olarak farklı çeşitleri bulunur. Bunlardan kısaca şu şekilde bahsedelim. Küçük turplar, büyük (iri) turplar, kök kısmı uzun olan turplar, şekil olarak yuvarlak olan turplar ve son olarak renk olarak farklı renklere sahip turplar şeklinde ifade edebiliriz.  

Büyük turp çeşitlerine örnek olarak; delikates, gournay ve strasburger türlerini örnek olarak gösterebiliriz. Küçük turp çeşitlerinde ise scarlet, scarlet gem, runde weisses verilebilir. Uzun turp çeşitlerinde bulunanlar; cincinnati, chartier ve white icicle türlerini söyleyebiliriz. Uzun turp türlerinin kök kısmının uzunluğu 12 – 14 cm arasında değişebilir. Genelde turpların yuvarlak şekline alışkın olduğumuz için uzun turp çeşitleri size farklı gelebilir. Yine de üretmek isteyenler için oldukça tercih edilen bir çeşittir.  

Yuvarlak şekle sahip turpların ise uzunluk ölçüsü 2.5 – 3 cm arasında değişir. Ülkemizde üretimi yapılan turp çeşitlerinin renkleri, kestane turp, kara turp ve fındık turptur. Bu renklerin yanı sıra özellikle turşularımızın vazgeçilmez malzemelerinden biri olan kırmızı turp çeşidi de oldukça üretimine ağırlık verilen türler arasındadır.  

C vitamini ve özellikle folik asit açısından oldukça zengin bir besin içeriğine sahip olan turp, nasıl yetiştirilir, anlatalım.

Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

Genel olarak turp sebzesi ile ilgili il olarak diyebileceğimiz husus, uyumlu bir sebze olmasıdır. Hemen hemen ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilecek bir tarım bitkisidir. Siz de ticari olarak ya da bahçenizde kendiniz için turp bitkisini kolayca yetiştirerek tüketebilirsiniz. Ancak yine de verimli bir şekilde yetiştirmek için özellikle iklim ve toprak isteğine dikkat ederek üretime başlamanızı tavsiye ederiz.

Turp Bitkisinin İklim İsteği Nasıldır?

Hem iklime uyumlu bir yapıya sahip olsalar da asıl iklim istekleri ılık ve serin havalardır. Bu nedenle ülkemizde özellikle kuraklığın yaşanmadığı bölgelerde ağırlıklı olarak ve verimli bir şekilde üretimi yapılmaktadır. Yüksek sıcaklık değerlerinden hoşlanmayan turp bitkisi, aynı şekilde düşük sıcaklığın yoğun olarak hissedildiği bölgelerde de verimli bir şekilde yetiştirilemez. Bu nedenle özellikle ticari olarak üretimini yapacaksanız bölgenizin iklimsel özelliğinin ılık ve serin olduğundan emin olun. Aksi halde üretimden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. 

Sıcaklık değerleri ve toprağın ısı derecesi, turp ekimin sırasında oldukça önemlidir. Turp tohumunun çimlenebilmesi için ihtiyaç duyduğu sıcaklık değeri, 12 – 15 derecedir. Çimlenme gerçekleştikten sonra çimlenen filizin gelişebilmesi için ise havanın 15 derecelik bir sıcaklığa sahip olması önemlidir.

Turp Bitkisinin Toprak İsteği 

Yetiştirileceği toprak konusunda oldukça seçici bir bitkidir. Her toprakta yetişmesi mümkün değildir. Bu nedenle turp ekeceğiniz toprağın geçirgen ve derin olmasına dikkat edin. Bitkinin meyvesi toprak altında geliştiği için ağır yapılı topraklar meyvesinin gelişimini engeller. Tınlı yapıya sahip toprakları tercih ederek verimli bir turp yetiştiriciliği yapabilirsiniz.