Turpun Faydaları Nelerdir? Turp Tüketmek Neye İyi Gelir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:49

Turpun Faydaları Nelerdir? Turp Tüketmek Neye İyi Gelir?

Turpun Faydaları Nelerdir? Turp Tüketmek Neye İyi Gelir?
Son Güncelleme :

19 Mart 2022 - 11:57

80 views

Mutfak kültürümüzde ayrı bir yeri olan turp, özellikle turşu kurarken kullandığımız vazgeçilmez besin maddesinden bir tanesidir. Dolayısıyla evinde bahçesi olan vatandaşlarımız bahçesinde turp yetiştiriciliği yapıyor. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de turpun insan sağlığına olan faydalarından dolayıdır. Çeşit olarak geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Uzun turplar, yuvarlak turplar, ya da renk renk turpları bahçenizde üretebilirsiniz. 

Turp sebzesi, besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. İçinde barındırdığı vitamin, mineral değerleri açısından insan sağlığı için tüketilmesi tavsiye edilen bir bitkidir. Özellikle kırmızı turpu diğer turp çeşitlerinden daha fazla tüketiriz. Peki insan sağlığına oldukça faydalı olduğunu söylediğimiz turpun ne gibi faydaları vardır? 

Lif Oranı Oldukça Yüksektir! 

Besin değeri oldukça zengin olan turp aynı zamanda lif maddesi açısından oldukça zengindir. Lifli besinler tüketmesi gereken insanlar, turp tüketerek ihtiyaç duyduğu lif oranına ulaşabilir. Lif maddesi, kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlar. Böylece hazımsızlık çeken insanların lif tüketmesi önemlidir. Kalın bağırsağı düzenli çalışmayan insanlar kabızlık problemi yaşarlar. Bu durum sindirim sistemi için sıkıntı teşkil eder. Özellikle sağlıklı beslenmeyen insanların birçoğu kabızlık problemi çeker. Kabızlık yaşayan insanlar turp tüketerek ihtiyaç duyduğu lif oranını karşılar. Bağırsak sistemi düzenli çalışır.  

Aynı zamanda kilo vermek isteyen ve diyet yapan insanların besin listesinde turpu görmek mümkündür. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi sayesinde kilo vermek isteyenler için turp tüketimi oldukça önemlidir. Yani kabızlık problemi yaşayan ya da kilo vermek isteyen diyette olan insanlar turp tüketmelidir. 

C Vitamini Açısından Oldukça Zengindir 

Her ne kadar C vitamini deyince akla turunçgiller gelse de, C vitamini açısından bir o kadar zengin besin maddesinden bir diğeri de turptur. Turpun C vitamini açısından zengin olması özellikle insan vücudunun hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasında önemli rol oynar. Soğuk havalardan vücudunuzun hastalıklara karşı direnç kazanması için bol miktarda turp tüketebilirsiniz. 

Kanserle Mücadelede Etkilidir 

Kanserle mücadelede özellikle beyaz turpun etki derecesi daha yüksektir. Kanser hastalarının beyaz turp tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü beyaz turp kanserli hücrelerin yayılmasını önleyerek hastalığın ilerlemesini engeller. 

Kış Hastalıklarına Karşı Direnç Oluşturur 

Kış aylarında insanların hastalıklara karşı direnç düzeyinde azalmalar görülür. Vücudunuzu hastalıklara karşı dirençli hale getirmek için turp tüketebilirsiniz. Grip, nezle, astım, bronşit gibi kış hastalıkları karşısında direnç kazanmak için turp tüketmeye özen gösterin. 

Turpu Nasıl Tüketebilirsiniz? 

Mutfağımızda geniş bir kullanım alanına sahip olan turpun tüketimi de çeşitleri gibi oldukça fazladır. Yazımızı okuyarak turpu nasıl tüketmek istediğinize karar verebilirsiniz. Öncelikle turp için en çok kullanılan tüketim modeli çiğ tüketimidir. Salatalarınız zenginleştirmek için turpu kullanabilir ya da kendinize turp salatası yapabilirsiniz. Özellikle diyet yapanlar salatalarına turp ekleyerek sindirim sistemlerini düzenleyerek daha sağlık kilo verebilir. 

Başka bir tüketim alternatifi ise turşudur. Özellikle kırmızı turp turşu kurulurken insanlarımızın en çok tercih ettiği turp modelidir. Rengi ile turşu suyunu kırmızı hale çevirirken lezzeti ile size doyumsuz bir tat hizmeti sunar. Tekil olarak turp turşusu kurabilir ya da karışık olarak kurduğunuz turşulara turpu ekleyebilirsiniz.  

Ayrıca turpun yapraklarından sebze yemeği yaparak turp tüketimini sağlayabilirsiniz. Sebze tüketmeyi sevenler için bu güzel bir alternatif olacaktır. Ek olarak turp suyu tüketerek yine formunuzu koruyabilirsiniz. Rendeleme işlemi ile elde ettiğiniz turpun suyunu süzün daha sonra hemen tüketebilirsiniz. Lezzetini artırmak için limon sıkabilir ya da parça limon atabilirsiniz.