Turunçgil Nerede Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:37

Turunçgil Nerede Yetişir?

Turunçgil Nerede Yetişir?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 9:50

125 views

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ve üretimi kadar tüketiminin de bol olduğu meyveler arasında turunçgil üretimi de bulunmaktadır. Turunçgiller, sıcağı seven bitkilerdir ve ılıman iklimlerden hoşlanırlar. Ağaçlı bit yapıya sahiptir. Meyvelere turunçgil denmesinin temel sebebi renkleridir. Turunçgiller olarak ifade edilen meyvelerin renkleri sarı ya da turuncu renktedir. Turunçgiller, vitamin oranı yüksek ve mineral açısından doygun yapılı meyvelerdir. Turunçgil familyası içerisinde, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi meyveler bulunmaktadır.
Ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de turunçgil üretimi yapılmaktadır. Özellikle turunçgil yetiştiriciliğinde öne çıkan ülkeler Meksika, Brezilya ve İtalya olarak söylenebilir. Bu ağaçların genel özelliği yaprak dökmemeleridir. Turunçgil ağaçları yaprak dökmez ve bünyelerinde uçucu yağ üretirler. Yapraklarının yumuşak bir dokusu vardır ve parlak bir görünüme sahiptir. Meyveleri, çanak ve yaprak kısımlarında ortaya çıkar. Turunçgillerin özelliklerinden bir diğeri de koku olarak hoş bir aromaya sahip olmalarıdır. Bu hoş aroma aynı zamanda çevreye yayılarak kendini hissettirebilir.
Turunçgiller iklim seçen bir meyve türüdür. Özellikle istediği ve koşullar sağlanmadığında üretime devam edilemeyeceği söylenebilir. Turunçgiller için önemli olan ilk iklim faktörü, rüzgar faktörüdür. Turunçgil yetiştiriciliği yapıyorsanız ya da yapmayı düşünüyorsanız iklimsel koşulun turunçgil üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Çünkü turunçgiller gelişim döneminde ne fazla sıcağı ne de fazla soğuğu isterler. Her iki hava koşullarının fazlalığı da turunçgil üretimini olumsuz yönde etkileyerek verimi düşürmektedir. Bu nedenle gelişim döneminde fazla sıcağa maruz kalmayacağı bir bölgede turunçgil yetiştiriciliği yapılmalıdır. İklimin yanı sıra toprak yapısı da turunçgil üretimini etkileyen bir diğer faktördür. Turunçgil üretimi yapılacak toprak yapısının ağır ya da hafif istanbul escort olmaması gerekmektedir. Orta ağırlıklı toprak yapısı turunçgil üretimi için gayet idealdir. Ayrıca toprağın kumlu yapıda olması tercih sebepleri arasında olabilir.
Turunçgiller, sıcağı ve suyu seven bitkilerdir. Bu nedenle turunçgil yetiştirilecek bölgede sulama imkanları gelişmiş olmalıdır.
Ülkemizde turunçgil üretimi en fazla Akdeniz bölgesinde üretilmektedir. Akdeniz bölgesinde görülen Akdeniz ikliminin turunçgil yetiştiriciliği açısından önemli bir yere sahiptir. Ilıman iklimin görüldüğü bölgeler turunçgil yetiştiriciliği için uygundur.