Tütün bitkisi Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Temmuz 2024 - 23:24

Tütün bitkisi Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Tütün bitkisi Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 11:53

1.068 views

Tütünü tohum olarak alıp yetiştirmek isteyen yetiştiricinin tohumdan tütün yetiştirme işle4minin zor ve zahmetli büyük bir emek isteyen bir işlem olduğunu bilmesi gerekiyor öncelikle. İr bitkiyi tohumdan yetiştirmek oldukça zahmetli bir işlemdir.

Tütün Tohum Ne zaman ekilir? Tütün tohumunun ne zaman ekileceği tütünün bulunduğu bölenin iklim koşullarına bağlı olarak değişebilir. Tütün ekimi için genellikle havaların ısındığı don olaylarının tamamen bittiği zamanlar tercih edilebilir demek mümkün. Tütün yetiştiriciliğimde dikkat edilmesi gereken konu ekim sonrasında bir don olayı oluşmamasıdır. Bu toprağa yeni ekilmiş tohumlara00zararverebilir genellikle ekim için en uygun aylar nisan ayının sonrasında mayıs ve haziran ayı aralığıdır demek mümkün.

Tütün Tohumu Nasıl Ekilir?

Öncesinde yeterli sulama ve gübreleme işlemi yapılmış bir toprak olması gerekiyor. Toprak verim için hazır hale getirildikten sonra ekim öncesinde tohumun ıslatılmış olması gerekir direkt olarak toprak içerisinde yerleştirilen tohum yetişmeyecektir. Su içerisinde ıslatılan tohumun yetişebilme oranı oldukça yüksektir diyebiliriz. Ekimin yapılacağı toprak üzerinde otların bulunmaması önemlidir. Yastıklama işleminin tohumlara uygulanması gerekir.

Yastıklama Nedir?

Yastıklama işlemi tütün tohumlarının tarlaya dikilmeden önce güneşli bir alanda çiçeklenmesini sağlamaktır aynı zamanda bu işleme çiçeklenme işlemi de denilebilir uygun bakım süresine ve iklim koşullarına bağlı olarak tohumun çiçeklenme süresi değişiklik gösterebilir. Çiçeklenme veya yastıklama işlemi için dikkat etmeniz gereken noktanın tohumu toprağın ne kadar derinine ektiğinizdir diyebilmek mümkün tütün tohumunu fazla derine ekerseniz çiçeklenme yani çimlenme işlemi daha uzun sürecektir. Tütün toprağın altında güneş ısınının yararlı etkilerinden daha az yararlanabileceği için gelişme süresi daha uzun sürebilir. Bu neden ile özellikle çiçeklenme işlemi için yüzeye yakın bölgelerin tercih edilmesi gerektiğini söylemek mümkün.

Tütün Tohumu Nereden Satın Alınır?

Tütün tohumunu pek çok farklı yerden satın almanız mümkün günümüz teknolojisi ile alışverişin hem hızlı hem de kolay bir hale geldiği internet sitelerinden satın alabilirsiniz. Bunun dışında çeşitli seracılardan fidanlıklardan, tohum bankası adı verilen yerlerden de görerek satın alabilirsiniz. Tütün tohumu ekonomik bir üründür.