Tütün YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:15

Tütün Yetiştiriciliği

Tütün Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 10:50

994 views

Tütün Nedir?

Yaprakları sigara üretiminde kullanılan bir odunsu bitki türüdür. Tütün yapraklarının yapısı ise sapsız veya kısa saplı olarak doğada bulunabilir. Yaprak şekilli olarak ise büyük ve oval olabilir acımsı bir tada sahip olan tütün bitkisi doku olarak yapışkandır diyebiliriz. Tütün çiçekleri ise bitki tepelerinde salkım halinde bulunabilir. Kokuları aromatik bir kokuya sahiptir ve tat olarak ise tütün bitkisi acıdır. Küçük tohumlara sahip olan bu bitkinin renklerinin ise pembe kırmızı arasında bir tonda olduğunu söyleyebiliriz. Yapışkan bir yapıya sahip olmasının yanında aynı zamanda tüylü bir çiçek yapısı vardır. Yeni açan çiçekleri pembe renkli olarak açar 5 dişli ve sivri çiçeklere sahip bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Tütün nikotin içeren sigara yapımında kullanılan bir bitkidir.

Tütün yetiştiriciliği yapan veya yapmak isteyen kişiler tütün ile ilgili pek çok araştırma yapıyor tütün ile ilgili olarak en çok araştırılan sorular ise:

Tütün Ekimi Nasıl yapılır? Tütün nasıl yetiştirilir? Hangi Bölgelerde tütün ekimi yoğundur? 1 dönüm bir tarladan ne kadar tütün çıkar? En kaliteli tütün yetiştirilen bölge Türkiye’de neresidir? Hangi ilde kaliteli tütün yetişir gibi sorular gerek tütün yetiştiricileri gerek tarım ve tütün yetiştirimine yeni başlamak isteyen kişiler tarafından genellikle araştırılıyor diyebiliriz.

Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tütün yetiştiriciliği için düzgün bir tütün ekim yöntemi uygulamak gerekir tütün ekiminin nasıl yapılacağını şu şekilde açıklayabiliriz: sonbahar ayları içerisinde tütün ekimine uygun işlenen toprağın hazırlanması oldukça önemli husus olarak görülebilir Toprağın doğru zamanda ve doğru şekilde hazırlanması tütünün verimini arttırma konusunda destek sağlayabilir. Tütün toprağı sonbahar aylarında oluşturulur ve düzeniniz. İlkbahar ayı içerisinde de tütün ekimi için uygun mevsim olarak görülebilir. Burada önemli nokta tohum tütün yetiştiriciliği yapılacaksa tütün tohumunun ekime başlanmadan önce ıslatılması gerektiğidir diyebiliriz. Uygun bir şekilde ıslatılarak suda bekletilen tohum filizlendikten sonra ilkbahar ayları içerisinde yastıklara yatırılabilir. Tütün yastıkları yani tütün ekilme işlemine uygun olan tarlarının güneş alan bölge içerisinde olması kaliteli tütün yetiştiriciliği için oldukça önemlidir diyebilmek mümkün. Tütün bitkinizin ekimi sonrasında doğru sulama ve gübreleme işlemlerine dikkat etmeniz gerekirken tütünlerin büyümesini engelleyecek ve veriminin düşmesine neden olabilecek y6abani otlarla da doğru ve düzenli bir biçimde savaşılmasının oldukça önemli olduğunu söylemek gerekir. Tütün yastıklamasından sonra tütünler fide konumunda 6 ila 8 cm aralığında büyüdüğünde artık tütün tarlalarına ekilmeye uygun hale gelmiş olur diyebiliriz. Yastıklamadan sonra tarlaya uygun bir hale gelmesi ve dikilmesi için en uygun ilkbahar ayının mayıs ayı olduğunu söylemek mümkün diyebiliriz. Mayıs ayı içerisinde soğuk hava şartları don ve dolu olayları etkisini iyice yitireceğinden fideler tarlalar içerisindeki yerini sağlamak için uygun ayının mayıs ayı olduğunu söylemek mümkün. Yetiştiriciler kaliteli tütün ürünleri yetiştirebilmek için pek çok farklı yöntem kullanabiliyor. Bu yöntemlerden biri de çiçeklenme mevsiminde çiçeklenme başladığı zaman çiçekler içerisinden kesilme yapılabilir bu işleme çevrilen isim ise ‘’uç alma işlemi’’ olabilir. Tütün hızlı yetişen ve toplanmaya hazır hale gelen bir bitkidir.

Tütün ne kadar sürede yetişir? Tütünün ne kadar sürede yetiştiği yetiştiricinin doğru bir şekilde bakmış ve iyi bir yetiştiricilik sağlanmış olmasına göre tahmini olarak 90 ila 120 gün arasında tarlalardan toplanmaya uygun hale gelebilir diyebiliriz.

Tütün Toplama İşlemi Ne Zaman Gerçekleştirilir?

Tütün hasadı ortalama olarak Temmuz Ayı içerisinde başlar diyebilmek mümkün. Gün içerisinde tütün toplanması için en uygun zaman sabah vakitleridir sabahın serin vakitlerinde öğle güneşine kalmadan tütün hasadı gerçekleştirilebilir. Tütün hasadı için daha çok elle toplama işlemi uygun makineler hasat işleminde fazla yer almaz işçiler tütün toplamasında çalışır diyebiliriz. Tütün için en önemli işlemlerden biri ise tütünü kurutma işlemdir tütün kurutma işlemi birkaç farklı şekilde yapılabilir.

Tütün Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır?

Tütün kurutma işleminin doğru yapılma yöntemlerinin içerisinde tek bir yöntem değil birkaç farklı yöntem olduğunu söylemek mümkün.

Tarladan taze olarak toplanmış tütünler ise güneşte ambarda veya bacada kurutulabilir. 3 farklı tütün bitkisi kurutma şeklinden çiftçiler bölgelerine uygun olan kurutma yöntemini seçerek uygular. Tütün kurutma işlemi uygulandıktan sonra tütün ıslatması işlemi yakılır bu işleme tavlama adı verilebilir. Tavlama işlemi yapılan bitkiler yapraklarından ayrılarak tütün ticaretine uygun hale getirilir. Islatma işlemi sayesinde kurutulan tütün yaprakları biraz yumuşatılır ve denkleştirmesi kolaylaşır demek mümkün.

Tütün için en çok önemsenin konulardan birinin ise yüksek kaliteli bir tütün yetiştirilmesinin gerçekleştirilmesi olduğunu söylemek mümkün. Tütün kalitesini etkileyen en önemli faktör ise diğer tarım bitkilerini yetiştirmek için gerekli olan uygun iklim koşullarına sahip olmak diyebiliriz. Uygun iklim şartları içerisinde tütün için alınabilecek en yüksek verim ve yüksek kalitede mahsul ulaşımı mümkün olabilir.

Tütün Hangi Topraklarda İyi Yetişir?

Tütün özellikle kumlu humuslu topraklarda su tutmayan özelliklere sahip olan toraklarda verimli olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Tütün uygun bölge içerisinde yetiştirilirken tarlaların oluşturulmasında tütün için uygun toprak seçiminin çok önemli bir husus olduğunu belirtmemiz de mümkün.

Bunlara bağlı olarak tütünün en iyi hangi bölgeler içerisinde hem toprak seçimi hem de toprak yapısının uygun olması gerektiğini söyleyebilmek doğru olabilir. Bu durumun tütün üretimi yapmak isteyenler için canlandırdığı soru ise Türkiye’de tütün ekimi en iyi hangi bölgelerde yapılır tütünden en çok gelir sağlayan bölge neresidir? Nerelerde iyi tütün yetiştiriciliği yapılabilir?

Türkiye içerisinde tütün yetiştiriciliğinin yoğun olduğu bölgeler daha çok Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerdir demek mümkün. En yüksek oranda tütün yetiştirme oranına sahip olan bölge Ege Bölgesidir daha sonra Karadeniz bölgesi ütün yetiştiriciliğinde ege bölgesini takip eder diyebiliriz tütün yetiştiriciliği için yeterli koşulları sağlayan diğer bölgeler ise: Marmara Doğu Anadolu ve4b güneydoğu Anadolu’dur demek mümkün.

Türkiye içerisinde en fazla tütün ekimi gerçekleştirilen iller ise sırasıyla: Ege bölgesi içerisinde yer alan Manisa ili, Karadeniz bölgesinde yer alan Samsun ili ve yine ege bölgesinde yer alan Denizli ili en fazla tütün ekiminin sağlandığı 3 il olduğu söylenilebilir. Bu Türkiye için geçtiğimiz yıllara ait veriler içerisinde yer alan bir bilgidir. Bu üç ilden sonra en çok tütün yetiştiriciliği yapılan iller ise Uşak Adıyaman, Balıkesir, Aydın, Tokat, İzmir, Malatya olarak görülür bu illerden 2014 sezonu içerisinde toplam alınan mahsul ağırlığının ise 70 bin ton civarında olabileceğini söylememiz mümkün.

Dünyada tütün ekim oranlarından bahsedecek olursak ise Dünyada tütün ekiminde lider konumunda olan ülke Çin olarak görülüyor en fazla tütün ekimi gerçekleştiren ülke olan Çin ülkesini sırası ile Brezilya, Hindistan, ABD, Endonezya, Türkiye, Yunanistan, Arjantin, İtalya, Pakistan ülkeleri takip ediyor diyebilmek mümkün.