Ülkemizde Bezelye Üretimi Hangi Bölgelerde Yoğun Olarak Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:54

Ülkemizde Bezelye Üretimi Hangi Bölgelerde Yoğun Olarak Yapılır?

Ülkemizde Bezelye Üretimi Hangi Bölgelerde Yoğun Olarak Yapılır?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:51

269 views

Bezelye üretimi, çok eski dönelere dayanan bir üretim şeklidir. Baklagiller familyanın bir üyesi olan bezelyenin üretimi fasulye kadar yoğun bir şekilde yapılmasa da yine de ülkemizde bezelye üretimi ciddi derecede yapılmaktadır. Özellikle tüketim oranının ülkemizde fazla oluşu, üretim arzını ortaya çıkarır.


Ülkemizde bezelye üretimi en çok hangi bölgelerde yapılmaktadır? Bezelyenin ihtiyacı olan iklim hangi bölgelerde görülüyor? Hangi iller bezelye üretiminde ön plana çıkar?

Bezelye Üretimi İçin İlk Şart Uygun İklim!

Sadece ülkemizde değil dünya genelinde bezelye üretilen bölgelere baktığımızda göze çarpan ilk şey, iklimdir. Bezelye iklim olarak seçici bir bitkidir. Bu nedenle uygun iklim koşullarına sahip olmayan bölgelerde bezelye üretimi yapılamaz, yapılıyorsa bile verimli bir üretim elde edilemez. Bezelye üretmeyi düşünenler için ilk tavsiyemiz, yaşadıkları bölgenin iklim koşullarının bezelye üretimi için uygun olup olmadığına dikkat etmelidir.

Bezelyenin nasıl bir iklim isteği vardır?

Serin ve nemli özelliklere sahip iklim tipi, bezelye üretimi için en uygun iklim çeşididir. Bezelye gelişim sürecinde neme ihtiyaç duyan bir bitki olduğu için kurak havaları hiç sevmez. Özellikle yaz aylarının kurak geçtiği bölgelerde bezelye üretimi, hasat zamanı ilkbahar dönemine gelecek şekilde edilir.


Bezelyenin yetişebilmesi için ihtiyaç duyduğu ortalama hava sıcaklığı, 15 -21 derece olacak şekilde ifade edilebilir. Ayrıca bezelye yetişme döneminde sürekli suya ihtiyaç duyduğu için düzenli ancak yoğun olmayan yağış ya da sulama dane boyutunu büyütür, kalitesini arttırır.

Ülkemizde Hangi Bölgelerde Bezelye Üretimi Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz uygun iklim koşulları göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde bezelye yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir. Özellikle Akdeniz bölgesinde yazlar sıcak ve kurak geçtiği için bezelye üretimi sonbahara aylarında üretim yapılması mümkün olabiliyor. Ege ve Marmara bölgeleri için de yine aynı durum söz konusudur.
Sırasıyla En Fazla Bezelye Üretimi Yapılan İller ise, Bursa, Afyonkarahisar, İzmir, Antakya, Eskişehir, Adana, Aydın, Balıkesir, Manisa, Mersin, Gaziantep ve Samsun olarak sayılabilir.
Ek olarak, bezelye ekim dönemi bölgelerin hakim olduğu iklime göre değişkenlik gösterebilir.