Ülkemizde Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:53

Ülkemizde Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 8:51

65 views

Temel besin kaynağımızın buğdayın hangi evrelerden geçerek bizle buluştuğunu merak ediyor musunuz? Sofralarımızın vazgeçilmez maddelerinden biri olan buğday yetiştiriciliğinde merak ettiğiniz soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edin. Tahıllar hem dün hem de ülkemiz açısından insanların temel gereksinimlerinden olan gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Tahıl ürünleri arasında yoğun olarak üretimi yapılan ürün ise buğdaydır. Buğday üretimi, ülkemizde geniş tarım arazilerinde yer almaktadır. Üreticilerimizi buğday üretmeye yönelten pekçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerden ilki buğday ürünün toprağa adaptasyonudur. Toprağa kolaylıkla adapte olan buğday kolaylıkla yetişir. Ayrıca buğday diğer ürünlere besin değeri yüksek bir ekindir. Diğer ekinlere kıyasla daha kolay işlenir. Bu da tercih edilmesini etkileyen bir diğer faktördür. Bunun yanı sıra piyasada değer gören ve alıcısı bulunan bir üründür ve kolaylıkla muhafaza edilebilir. Bu nedenle üreticilerimiz tarafından tercih edilen ve yoğun olarak üretimi yapılan bir bitkidir.
Buğday, mutfaklarda özellikle ekmek yapımında kullandığımız unun en saf halidir. Yemeklerde, tatlılarda ve pekçok gıdada buğdayı işlenmiş ya da işlenmemiş haliyle kullanırız. Temel besin maddesinden biri olarak buğdayın hayatımızda önemli bir yeri vardır.
Peki buğday yetiştiriciliği için en ideal iklimsel özellik nedir? Buğday ürünü, fazla sıcağı ve nemi sevmez. Bu nedenle sıcağı ve nemi yüksek olan bölgelerimizde buğday yetiştiriciliği için tercih edilmez. Buğdayın ilk gelişim döneminde 8-10 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Ayrıca ılık ve serin havaları seven bir ekindir. Bu nedenle buğday yetiştiriciliği için kıraç araziler tavsiye edilmektedir. Toprağın besin değerinin yüksek olması, ekinin kalitesini ve verimini doğrusal olarak etkileyen bir faktördür.
Buğday ekim zamanı ülkemizde bölgeden bölgeye değişen bir durumdur. İzmir ili için buğday ekim zamanı 15 Ekim ile 15 Kasım arası iken bu durum Sakarya’da 15 Kasım ile 15 Aralık arasıdır. Erzurum Kars platosu için yine buğday ekim tarihi 15 Ağustos – 1 Eylül olarak değişmektedir. Muş – Van illeri için en ideal buğday ekim zamanı 15 Eylül – 15 Ekim arasıdır.