Ülkemizde Domates Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

Ülkemizde Domates Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?

Ülkemizde Domates Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 9:50

118 views

Domates deyince akla geniş araziler de gelebilir ya da evinin bahçesinin bir kısmında 2 – 3 köklü bir bitki de gelebilir. Hatta geniş balkonu olanlar bahçede genişçe bir saksının içinde bile domates yetiştiriciliği yapılabilir. Domates ürünü ilk üretilmeye başladığı zamandan bu yana halkımız tarafından beğenilen ve üretimi günümüze kadar gelen ve talebin fazlalığından dolayı devam edecek olan bir bitkidir. Ulaşım kanallarının gelişmeye başlamasıyla birlikte 1900’lü yıllarda ülkemizde ilk defa domates üretimi yapılmaktadır.


Domatesin üretim alana her geçen yıl biraz daha genişleyerek geniş arazilerde üretilmeye başlanmıştır. Özellikle gıda sektöründeki farklı alanlarda kullanılması, domates üretimine olan ihtiyacın ve önemin ne derece yüksek olduğunu gözler önüne serebilir. İnsanların temel ihtiyaçlarından biri besin ihtiyacıdır. Domates bitkisi, gıda sektöründe pekçok farklı kombinasyonlarda kullanılabilen bir üründür. Özellikle salça yapımında domates kullanılması, 4 mevsim domates üretimini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle ekim dönemi dışında kışın da domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örtü altı olarak adlandırılan yöntemle domates yetiştiriciliği gerçekleştirilir. Örtü altında olmasının sebebi ise hava sıcaklığının kış şartlarında uygun olmadığı bölgelerde, domatesi soğuk havadan korumak içindir. Çünkü domates bitkisi sıcağı ve ılık havayı seven bir bitki olarak soğuğa karşı dayanıksızdır. Bu nedenle domates yetiştirilecek ortamın 14 derecelik sıcaklığında olmaması gerekmektedir.


Ülkemizde hangi bölgelerde domates yetiştiriciliği yapılmaktadır, hangi bölgelerimiz domates yetiştiriciliği için uygun iklim koşullarına sahiptir?


Domates bitkisinin sıcak ve ılık havaları sevdiği söylemiştik. Ayrıca domates bitkisi toprak konusunda çok fazla seçici bir bitki değildir. Bu nedenle domates bitkisi için uygun hava koşullarının sağlanması, domates yetiştiriciliği için yeterlidir. Ülkemiz farklı iklim tiplerinin hâkim olduğu bir ülkedir. Bu iklimsel çeşitlilik ülkemizde yetişen tarım ürünlerinin çeşitliliğini de etkilemektedir.
Domates yetiştiriciliği için en uygun bölgeler; gün ve gece sıcaklık farklarının çok olmadığı, yazların sıcak ve kışların ılık geçtiği Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleridir. Bu bölgelerde yıllık sıcaklık farkı düşüktür. Özellikle Antalya, Manisa ve Bursa illeri domates yetiştiriciliğinde ilk sıradadır.