Ülkemizde En Fazla Kayısı Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:09

Ülkemizde En Fazla Kayısı Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?

Ülkemizde En Fazla Kayısı Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:50

35 views

Yaz meyvesi olarak ifade edebileceğimiz bir meyve olan kayısı, ülkemizde en fazla hangi bölgelerde yetiştirilir? Hangi bölgeler kayısı yetiştiriciliği için uygundur?
Bir bölgede kayısı yetiştiriciliği için öncellikle iklimin uygun olması gerekmektedir. Ülkemizde kayısı yetiştirilen bölgelerin iklim özelliklerine baktığımızda, genel olarak sıcak ve kurak bölgeler olduğunu görürüz. Bir bölgede kayısı yetiştirilebilmesi yaz aylarının sıcak geçmesi gerekir. Kış ayları ise ılık olmalıdır.


Kayısı ağacı, soğuğa karşı direnç gösteremeyen bir yapıya sahiptir. Kışların çetin geçtiği bölgelerde kayısı ağacı büyük hasar alır ve verimli bir şekilde büyüyemez. Bu nedenle kayısı yetiştiriciliğinde iklim önemli bir etkiye sahiptir.

Ülkemizde Kayısı Üretiminin Durumu

İklimin elverişli olduğu dünyanın her bölgesinde kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İklim tipleri göz önünde bulundurulduğunda Akdeniz iklimine hakim bölgelerde rahatlıkla kayısı üretilir. Dünyada sevilen ve üretilen bir meyve olan kayısı ülkemizde de geniş tüketici kitlesine sahiptir. Hatta dünya genelinde kayısı üretiminde ilk sırada yer almaktayız.


Bu durum hem üretim ihtiyacının karşılanmasını hem de vatandaşlarının tüketim ihtiyacının karşılanması açısından Türkiye’deki kayısı üretiminin değerini yükseltmektedir. Ülkemizde üretilen kayısı, diğer ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Hangi Bölgelerimizde Kayısı Yetişir?

Ülkemizde yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde kayısı yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde özellikle verimli bir şekilde kayısı üretimi yapılmaktadır. Bölge olarak ele aldığımızda, en fazla kayısı yetiştiriciliği Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Ege bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgelerin ortak noktaları iklimdir.


Ayrıca Marmara kıyılarında, Ege bölgesinin kıyı kesiminde yine kayısı üretimi yapılmaktadır.

Ülkemizde en fazla kayısı üretimi yapılan iller hangileridir?

Akdeniz bölgesinde, Mersin, Mut Antakya illeri, Kars- Iğdır bölgesi, Elazığ, Malatya illerinde kayısı yetiştiriciliği yüksek ölçüde yapılmaktadır. Ülkemizde en fazla kayısı üretiminin yapıldığı il, Malatya’dır. Genel kültür bilgisi olarak kayısı ile meşhur olan il hangisi denildiğinde şüphesiz Malatya cevabını veririz. Türkiye’de üretilen kayısının %80 ‘lik dilimini Malatya ili karşılamaktadır.
Ülkemizde kayısının ilk hasat edildiği bölge ise Mut’tur.