Ülkemizde Kavun Meyvesi Nerede Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:53

Ülkemizde Kavun Meyvesi Nerede Yetişir?

Ülkemizde Kavun Meyvesi Nerede Yetişir?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:34

136 views

Sofralarımızın vazgeçilmezi, pikniklerimizin arananı, sıcak günlerin en güzel atıştırmalığı kavunu severek tüketiriz. Yaz aylarımızın vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Hoş kokusu ve tadı ile tüketmekten keyif aldığımız bir meyvedir. Kabakgiller familyasının bir üyesi olarak kavun meyvesi ülkemizde üretimi yapılan bir meyvedir. Kavun meyvesi yaz mevsimimizi süsler. Özellikle karpuz ile kavun kombinasyonu yaz günlerimizi daha keyifli geçirmemizi sağlar. Kavunu gün içerisinde farklı saatleri değerlendirmek için kullanabiliriz. Örneğin yemek sonrası meyve saatini kavun ile renklendirebiliriz ya da pikniğe gittiğimizde buz gibi bir kavunun verdiği tadı ve lezzeti başka ne verebilir ki!
Türkiye, kavun yetiştiriciliğinin yapılması için uygun bir ülkedir. Kavun bitkisinin anavatanına baktığımızda Anaolu2da üretimi yapıldığını görürüz. Bu bilgiden hareketle ülkemizde uzun yıllar boyunca kavun üretimi yapıldığını söyleyebiliriz. Kavun meyvesi ülkemizde çokça üretilen ve bol miktarda tüketilen bir meyvedir. Bu nedenle üretiminin devamlılığı ülkemiz için önemlidir. Dünya genelinde ülkemiz kavun yetiştiriciliğinde 2. sırada yer almaktadır. Üretim noktasında yüksek bir verime sahip olduğumuz için kavun meyvesinin ülke ekonomisi açısından önemli bir yeri vardır. Çünkü diğer ülkelere ihraç ettiğimiz meyveler arasındadır.
Bu açıdan bakıldığında hem ülke tüketimi hem de ülke ekonomisine katkısı göz önünde bulundurulduğunda kavun üretiminin tarım için önemi büyüktür.
Ülkemizde geniş arazilerde üretimi yapılan kavun meyvesi peki hangi bölgemizde yetiştirilir?
Ülkemizde kavun yetiştiriciliği yapan bölgelere geçmeden önce, kavunun yetişme koşullarından bahsederek yetiştirildiği bölgeler hakkında çıkarımda bulunabiliriz. Kavun bitkisi sıcağı seven bir bitkidir. Olgunlaşma süresi uzun olduğu için, olgunlaşma süresi boyunca sıcaklık ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bu nedenle sıcaklık değeri yüksek bölgeler kavun yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. Sıcak ve nem kavun bitkisi için gerekli olan faktördendir.
Bu bilgi dikkate alındığında, ülkemizde kavun yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerin sıcağı bol bölgeler olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle İ Anadolu, Karadeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kavun üretimi yoğun ve verimli bir şekilde yapılmaktadır. İl bazlı baktığımızda en çok kavun üretimi yapılan ilimiz Adana’dır. Ardından Manisa’ya bağlı Kırkağaç ilçesinde kavun yetiştiriciliği yapılır.