Ülkemizde Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

12 Ekim 2024 - 09:20

Ülkemizde Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde Kavun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

28 Temmuz 2021 - 8:49

384 views

Kavun, ülkemizde yetiştirilen meyvelerden biri olarak manavların tezgahlarını zenginleştiren bir meyvedir. Familya olarak kabakgillerden olduğunu söyleyebiliriz. Kavun bitkisi, sürünmeli bir şekilde, toprak yüzeyinde büyüyen bir meyvedir. Kavun üretimi senede bir kere üretilen ve tek seferlik hasatla son bulan bir meyvedir. Yani olgunlaşan kavun hasat edilir ve verdiği meyve miktarı fazla değildir. Verimine göre meyve sayısında artış gözlemlense de bu sürekli olan bir durum değildir. Kavunun meyve kısmı büyür ve iri bir boyut kazanır. Kavunun tüketimi iki şekilde gerçekleşmektedir. Olgunlaşmasını bekleyip olgun bir şekilde hasat edilir ve tüketilir ya da olgunlaşmamış hali ile tüketenler de bulunmaktadır. Kavunun olgunlaşmamış hali, kelek adını alır.
Kavunu nasıl tüketmek istediğiniz ise tamamen sizin damak tadınıza bağlıdır. Nasıl tüketmek isterseniz, olgun ya da olgunlaşmamış şekliyle tüketebilirsiniz. Kavının gövde kısmı toprak üzerinde sürünerek uzar gider. Ayrıca kavunun farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu farklılık, kabuk kalınlığına, iç kısmının etine, su oranına ve çekirdek miktarına göre değişmektedir. Kavunun anavatanı olarak Orta Asya’yı, İran’ı ve Anadolu’yu söyleyebiliriz.
Kavun, ülkemizde çokça üretimi yapılan ve sevilerek tüketilen bir bitkidir. Kavun bitkisi büyümeye başladığında ana daldan çıkan yan dallar toprak üzerinde sürünerek büyümeye devam eder. Yan dalların uzunluğu 5 metreyi bulabilir. Bir kavun bitkisinden 3 ya da 6 adet yan dal çıkabilir. Eğer kavun bitkisinde budama işlemini yaparsanız yan dalların sayısını arttırabilirsiniz. Ayrıca yan dalların uzunluğu ana dalı geçebilir.
Bir kavun bitkisinden ortalama olarak alabileceğiniz meyve sayısı 2 ile 6 adet arasında değişebilir. Ayrıca kavun meyvesinin olgunlaşma süresi 90 ile 130 gün arası olarak belirlenmektedir. Kavun bitkisini dikmemden toprak sıcaklığına dikkat etmeniz gerekir. Kavun bitkisi için önerilen asgari toprak sıcaklığı, 15 derecedir. Kavun sürgünleri, toprakta 1 metrelik uzunluğa geldikten 30 ya da 50 gün sonra kavun bitkisinin çiçek açtığını görebilirsiniz.
Ek bilgi olarak, kavun üretimi yapacaksanız üretim arazinizin yanında bal arısı kovanlarının olması ürerimi arttıran bir faktördür. Arılar, çiçeklenme döneminde tozların ulaşımında rol alır.