Ülkemizde Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:52

Ülkemizde Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?

Ülkemizde Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 8:35

23 views

Ülkemizde görülen iklim koşulları çeşitli sebze ve meyvelerin yetiştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu meyvelerden biri de yaban mersinidir. Yaban mersini özellikle pazarlama gücü yüksek olan bir meyve türüdür. Dünya pazarında alıcısı olan, talep edilen meyvelerdendir. Hem dünyada hem de ülkemizde yaban mersini yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yaban mersini, iklim seçen bir meyvedir ancak adapte çalışmaları sayesinde ılıman iklimde de yetiştirilmesi mümkün hale getirilmiştir. Çalılık formatında yetişen bir meyve türü olduğu için özellikle yüksek rakımlı bölgeleri tercih etmektedirler. Sıcağı severler fakat ağır hava sıcaklığı yaban mersini için ideal bir iklimi yansıtmaz. Bu nedenle yaban mersini yetiştiriciliği yapmak isteyen ya da yapan üreticimize üretime başlamadan önce iklimsel özellikleri göz önünde bulundurarak üretime başlamalarını önerebilir.
Özel olarak ülkemizde genel olarak dünyada yetiştirilen her bitki belli bir iklimsel ortama ihtiyaç duyarlar. Bu iklimsel ortamın sağlanamaması durumunda üründen alınacak verim miktarı düşer. Bu durumda ne ürün, ne üretici, ne de alıcılar nihai amacına ulaşabilir. Bu nedenle bitkisel üretime karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken öncü faktör iklim olmalıdır.
Yaban mersini nasıl bir iklimsel özellik ister, dünyada ve ülkemizde yaban mersini yetiştiriciliği için uygun yerler nereler? Yaban mersini, iklim ve yeryüzü şekili olarak dağlık ve serin yerleri tercih eden bir bitkidir. Yaban mersini yetiştirilen bölgenin rakımının yüksek olması gereklidir. Bu özelliğin yanı sıra yaban mersini üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda ılıman iklimin görüldüğü bölgelerde de yaban mersini yetiştiriciliği yapılabilir duruma gelmiştir.
Dünyada yaban mersini yetiştiriciliği özellikle Kuzey Avrupa’da ve Amerika’da bulunan Rocky Dağları’nda yetişir. Rakımı yüksek bölgelerde bulunan fundalık ve ormanlık bölgelerde yaban mersininin yabani formlarını görmeniz mümkündür.
Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesi yaban mersini üretimi yapılabilmesi için en ideal bölge konumundadır. Yoğun olmayacak şekilde güneş alan ve genel olarak gölgenin hakim olduğu alanlarda yaban mersini yetiştiriciliği yapılmaktadır. Artvin, Rize, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Ordu, Sinop, Giresun illerimizde yaban mersini yetiştirilebilir. Ayrıca İstanbul ve Bursa’da da yaban mersini üretilebilir.