Ülkemizde Yapılan Ekim Nöbeti Örnek Uygulamaları Nasıldır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:22

Ülkemizde Yapılan Ekim Nöbeti Örnek Uygulamaları Nasıldır?

Ülkemizde Yapılan Ekim Nöbeti Örnek Uygulamaları Nasıldır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:10

46 views

Ekim nöbeti, tarımsal üretimi arttırmak için uygulanan ve verimi arttıran bir tarımsal yöntem olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde üretimi arttırmak için pek çok farklı yöntemler uygulanır. Bu uygulamalardan biri de ekim nöbetidir. Ekim nöbeti, yanlış uygulanan tarımsal üretimi düzene sokmak ve yanlış uygulamadan dolayı oluşan verim kaybını tekrar kazanmak için yapılan bir uygulamadır.

Ekim nöbet nedir? Ekim nöbeti gerekli midir? Ekim nöbeti nasıl uygulanır? Ülkemizde ekim nöbeti uygulanır mı?

Bu gibi sorular, üreticilerimiz tarafından cevap aranan sorular arasındadır. Bu nedenle bilinçli bir üretim süreci geçirmek için tarımla ilgili tüm konularda üreticimizin bilgilenmesi ve bu bilgiler dahilinde uygulamaları faaliyete geçirmesi gerekir. Yetiştirilen bazı ürünler, sürekli olarak aynı arazide yetiştirilmek için uygun değildir. Aynı arazide sürekli üretilmesi durumunda, toprağın ve bitkinin verimliliğinde düşüşler meydana gelir. Ekim nöbeti, bu düşüşü engellemek için yapılan uygulamadır. Sürekli aynı arazide yetiştirilmeye uygun olmayan bitkinin yerine bir sonraki ekim döneminde farklı ürünler ekilerek üretim devam ettirilir. Her yıl aynı alana ekimi yapılamayan bitkilere kendine katlanmayan bitkiler denir.

Ülkemizde yetiştirilen kendine katlanmayan bitkilere örnek olarak, pancar, yulaf, keten, kolza, ayçiçeği, bezelye, haşhaş bitkileri verilebilir. Bu bitkilerin bir sene ekilip diğer senelerde başka bitkilerin ekilmesi ve belli bir yıldan sonra yine aynı ekinin ekilmesi durumuna ekim molası denilir.

Ülkemizde ekim nöbeti, tarımsal uygulamalar arasında yer alan bir yöntemdir. Ekim nöbeti uygulanmasının tarımsal üretimdeki verimlilik üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunur. Üretimdeki verimin artmasında, hastalıklar ve zararlılarla mücadelede, yabancı ot oluşumunun engellenmesinde önemli etkileri bulunmaktadır.

Ülkemizde ekim nöbetinde kullanılmaya uygun en uygun ürünler, buğday mercimek ürünleridir. İç Anadolu bölgesinde uygulanan ekim nöbeti sayesinde, nadas – buğday kombinasyonu ile verim 2 kat olacak şekilde arttırılmıştır.

Orta Anadolu’da uygulanan nadas sistemi, toprağın besin değerini yükselten ve nemi koruyan bir uygulamadır. Ancak ekim nöbeti ile bu bölgede baklagil ekimi nadas uygulaması etkisi yaşatarak toprakta azot miktarının çoğalmasına yardımcı olmuştur.