Ülkemizde Yetişen İncir TürleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:43

Ülkemizde Yetişen İncir Türleri

Ülkemizde Yetişen İncir Türleri
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:38

1.608 views

Türkiye incir üretiminde Dünyada birinci sırada yer alan ülke denilebilir. Türkiye’nin Akdeniz iklimine sahip bölgelerde ve farklı yağışlı bölgelerde pek çok farklı çeşitte incir yetmişinciliği yapıldığını söyleyebiliriz. Bu incilerden sofralık incirler ve kurutmalık incir türleri olarak bahsedebiliriz. Kurutmalık incir yetiştirilen bölgelerde tek tip incir yetiştiriciliği yaygındır. Buna karşı olarak sofralık incir yetiştirilen bölgelerde incir üretimindeki çeşitlilik oldukça fazladır.

Türkiye’de Yetişen incir Türleri nelerdir? Türkiye’de En Çok Yetişen İncir Türü Hangisidir?

Ülkemizde bulunan verimli topraklar sayesinde farklı ve lezzetine doyum olmayan pek çok faklı incir çeşidi yetişiyor bunlardan bahsedecek olursak:

Sarılop İnciri: Kurutmaya uygun olan bir incir ürünüdür. En çok aydın ilinde yetişir. İncir özelliği olarak ise incirde bulunan su oranı oldukça düşüktür ve kabukları ince bir incir türüdür.

Sarı Zeybek İnciri: Kurutmalık bir incir türüdür Kaliteli bir ağaca sahiptir. Sarı zeybek inciri yapı olarak koyu pembe renkli ve yuvarlak bir yapıdadır.

Bardacık İnciri: Ağırlıklı olarak İzmir bölgesinde yetiştirilir. Soğuk havaya karşı oldukça dayanıklı lezzetli ve tatlı bir incir türüdür.

Bursa Siyahı: Taze tüketilen incirler arasında yer alır. Boyut olarak iri boyutta bulunan bu incir türünün çok da lezzetli bir incir çeşidi olduğu söylenilebilir. Ayrıca bu incir türü en kaliteli incir türlerinden biri arasında yer alır.

Dağ İnciri: Özellikle Aydın tarafında yetiştiriciliği yapılan dağ inciri oldukça kaliteli bir incir çeşididir. Dağ inciri yetiştirilirken kimyasal bir ürün kullanılmaz.

Morgüz İnciri: Ağırlıklı olarak yine ege bölgesinde üretilen bir incir türüdür. Bu incir yapı olarak oldukça hafif ve tatlıdır. Morgüz yetiştiriminin tercih edilmesi kolay büyüyen ağaçlardan kaynaklı olarak fazladır diyebiliriz.

Yediveren İnciri: Manisa’nın Turgutlu ilçesi içerisinde üretimi sağlanan bu incir çeşidi İri yapılı bir özelliğe sahiptir. Bu incir meyvesi için bir ağaç üzerinden 1 yıl içerisinde yedi defa meyve alımı gerçekleştirilir.

Sultan Selim İnciri: Çok lezzetli olduğu söylenen bu incir çeşidi aynı zamanda açık bir yeşil renge sahiptir taze olarak tüketilir.

Sıra İnciri: En sık tüketilen kuru incir çeşidi bu incir türüdür. Yüksek besleyici içeriğe sahip yapısı sayesinde dikkat çekici bir incir çeşidi olduğu söylenilebilir.