Ülkemizde Yetiştirilen Biber Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:42

Ülkemizde Yetiştirilen Biber Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde Yetiştirilen Biber Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:05

160 views

Biber hem gıda hem de endüstriyel anlamda büyük önemi olan bir bitkidir. Biberle ilgili, ilk üretim yeri olarak Amerika kıtası olduğu söylenmektedir. Daha sonra dünyanın farklı yerlerine yayılarak üretimine başlanılan bitkilerden biridir. Dünyada üretimi yapılan biber bitkisinin ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Biber bitkisi sıcağı seven bir bitkidir. Bu nedenle ülkemizde sıcak ve ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde yetiştirilmek için uygundur. Aslında genel olarak ülkemizde yüksek ve soğuk bölgeler hariç her alanda biber üretimi yapılabilmesi mümkündür. Ancak bölge bazlı bakıldığında genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Türkiye’de farklı biber cinsleri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde yetiştirilen biber ihraç edilen bir bitki konumundadır. Bu nedenle biber üretimi ülkemiz için önemli bir ekonomik destek sağlar.
Peki ülkemizde hangi biber çeşitlerinin üretimi yapılır?
Ülkemizde pekçok biber çeşidi yetiştirilmektedir. Ancak en genel ve en çok üretilen çeşitler şunlardır; sivri biber, çarliston biber, iri kırmızı biber, konik biber, domates biberi ve dolmalık biberdir.
Sivri biber, görünüş olarak ince uzun bir yapıya sahiptir. Ayrıca narin yapılıdır. Sivri biber, tat olarak acı sivri biber ve tatlı sivri biber olarak 2 gruba ayrılabilir. Sivri biberin rengi ise, orta koyulukta bir yeşil renge sahiptir. Ayrıca sivri biberler, duvar yapılarına göre yine farklı alt türleri bulunmaktadır. ince duvara sahip narin yapısal özelliğe sahip acı biberler ve kalın duvar yapısına sahip sert biberler bulunmaktadır.
Diğer bir çeşit olan çarliston biber, neredeyse ülkemizde hemen hemen herkesin adını duyduğu biber türlerinden biridir. Çarliston biber, sarı ve yeşil olarak iki farklı renktedir ve boyut olarak uzundur. Çarliston biberin tadı tatlıdır ve iri yapılıdır.
İri kırmızı biber, kapya olarak da bilinir. Özellikle toz biber yapımında kullanılır, rengi kırmızıdır. Salça yapımında tercih edilen bir türdür. Hem tatlı hem acı türleri bulunur.
Konik biber, genellikle salça yapımında kullanılır ve yeşil – sarı renktedir. Güneşe maruz kaldığında kızarır.
Domates biberi, şekil olarak domatese benzer. Rengi kırmızıdır ve yapı olarak dolgun bir yapıya sahiptir.
Dolmalık biber, yuvarlak ve iri bir yapısı vardır. Yeşil renktedir ve dolma yapımında kullanılır.