Ülkemizde Yetiştirilen Yağ Bitkileri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:31

Ülkemizde Yetiştirilen Yağ Bitkileri Nelerdir?

Ülkemizde Yetiştirilen Yağ Bitkileri Nelerdir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:51

404 views

Türkiye, tarım ülkesi olarak nitelendirilebilecek bir ülkedir. Tarihsel süreç içerisinde tarım sektörünü olumlu yönde etkileyen gelişmelerin yaşanmasının yanı sıra, aynı zamanda verimi düşüren, üretimi azaltan gelişmeler de yaşanmıştır. Sanayi devri ile makineleşme döneminin başlaması insanı ilgilendiren her alanda aktif olarak rol aldığı gibi tarım sektöründe de kendini göstermektedir. Özellikle insana duyulan iş gücünün azalması ve tarımsal üretimin sistematik bir şekilde gerçekleşmesine sebep olmuştur. Tarımda makineleşme uygulaması seri üretim ve az emek ile çok üretim sağlanması açısından faydalı bir uygulama olmuştur. Ancak bu durum tarımla uğraşan ve geçimini tarım arazisinde çalışarak geçimini sağlayan insanların işsiz kalmasına yol açmıştır.
Her şeye rağmen ülkemizde tarımsal üretim ve tarıma bağlı gelişen iş kolları devamlılığını sürdürmektedir. Ülkemizde üretilen tarım ürünleri doğrudan ya da dolaylı olarak tüketiciyle buluşmaktadır. Hasat döneminden sonra işlenmek üzere ilgili fabrikaya gönderilen ve belli işlemlerden geçtikten sonra tüketici ile buluşan ürünler endüstri ürünleri olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde yetiştirilen yağ bitkileri de hasat döneminden sonra işlenerek yağ haline getirilir ve bu şekilde hizmet eder. Ancak yağ için kullanılmasa bile ham madde olarak yine tüketilebilir.
Ülkemizde yetiştirilen yağ bitkileri; zeytin, ayçiçeği, soya fasulyesi, yer fıstığı ve susamdır. Bu ürünler arasında ülkemizde en fazla yetiştirilme oranına sahip bitkinin zeytin ve ayçiçeği olduğu söylenebilir.
Yağ bitkilerinden biri olan zeytin ürünü, ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ve iklim olarak Akdeniz ikliminde yetişebilen bir bitkidir. Ancak Ege ve Marmara bölgelerinde de yetişir. Ege bölgesinde yetişen zeytin daha çok yağ yapımı için kullanılırken, Marmara bölgesinde yetiştirilen zeytin ise genellikle sofralık zeytin olarak üretilmektedir.
Ayçiçeği ürünü, yağ yapımında yüksek oranda kullanılan ürünlerimizden biridir. Ayçiçeği, yağ yapımında kullanılmasının yanı sıra çerez ve hayvan yemi olarak da değerlendirilmektedir. Ülkemizde ayçiçeği üretimi en fazla Marmara bölgesinde yapılmaktadır.
Protein oranı yüksek olan soya fasulyesi, yağ üretiminde kullanılan bir diğer ürünümüzdür. Ülkemizde soya fasulyesi özellikle Orta ve doğu Karadeniz bölgesinde verimli bir şekilde yetiştirilir. Yer fıstığı ve susam üretiminin en fazla olduğu bölgelerimiz ise Akdeniz bölgesidir.