Ülkemizin Hangi Bölgelerinde Fasulye Yetiştiriciliği Yapılabilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:45

Ülkemizin Hangi Bölgelerinde Fasulye Yetiştiriciliği Yapılabilir?

Ülkemizin Hangi Bölgelerinde Fasulye Yetiştiriciliği Yapılabilir?
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:49

166 views

Fasulye, dünyada geniş arazilerden üretimi yapılan bir bitkidir. Özellikle iklim koşullarının uygun olduğu bölgelerde fasulye ürerimi yapılmaktadır. Ancak fasulye bitkisinin arklı çeşitleri bulunur. Fasulye bitkisi, 80 farklı çeşidi olan bir bitkidir. Bodur ve taze üretilen fasulyenin yanı sırık, kuru fasulye üretimi yapılarak tüketim ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır.

Fasulye Yetiştiriciliğinde İklim Önemli

Fasulye yetiştirilecek bölgelerin öncelikle ikliminin fasulye yetiştiriciliğine uygun olması gerekmektedir. Fasulye, sıcak ve ılık iklimlerin görüldüğü bölgelerde yetiştirilebilen bir sebzedir. Sıcaklık değerlerinin düşük olduğu, soğuk olduğu bölgelerde fasulye yetiştirilmesi önerilmez. Çünkü fasulye bitkisi soğuğa karşı duyarlıdır. Yani sıcaklık değerlerinin düşmesi, bitkiyi olumsuz yönde etkiler ve gelişimini yavaşlatır.


Hava sıcaklığının 0 derecenin altına indiği durumlarda, fasulye bitkisi soğuk havadan doğrudan etkilenir ve üreticinin beklediği verimi karşılayamaz. Fasulye, tohum olarak üretilen ve doğrudan toprağa ekilen bir bitki olduğu için ekim döneminin ne zaman olacağı önemlidir. Son don olayları yaşandıktan sonra ekim işleminin yapılması önerilmektedir. Aksi halde tohum çimlenme süreci geriler, büyüyen fasulye bitkileri zarar görür.


Aynı durum yüksek sıcaklık değerleri için de geçerlidir. Özellikle çiçeklenme sürecinde yüksek sıcaklıkların görülmesi, çiçeklenme sürecini olumsuz olarak etkiler. Çiçeklenme miktarını düşürür.

Hangi Bölgelerimizde Fasulye Yetiştiriciliği Yapılır?

Ülkemizde farklı fasulye çeşitleri yetiştirilerek tüketim hizmetine sunuluyor. Kuru fasulye, taze fasulye, konservelik ya da turşuluk fasulye çeşitleri ülkemizde üretilen fasulye türleri arasındadır.


Türkiye, fasulye yetiştiriciliği açısından önemli bir üretim kapasitesine sahiptir. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri şüphesiz iklim özellikleridir. Türkiye’de görülen iklim özelliklerinin çeşitli olması, üretilen bitkisel üretimin de çeşitlenmesine yardımcı olur. Dünyada en fazla fasulye üretimi yapan ikinci ülke olmamız bu durumu açıklar.

Karadeniz Bölgesi İlk Sırada

Ülkemizde yetiştirilen fasulye bitkisi, Karadeniz, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yapılmaktadır. Bu bölgeler arasında en fazla fasulye üretiminin yapıldığı bölge Karadeniz bölgesidir. En fazla fasulye üretimi yapan illerimiz ise; Samsun, Antalya, Mersin, İzmir, Tokat, Burdur, Muğla, Hatay ve Konya olarak sıralanabilir.