Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı ile Besin Değerleri Tek Adreste!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:02

Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı ile Besin Değerleri Tek Adreste!

Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı ile Besin Değerleri Tek Adreste!
Son Güncelleme :

13 Eylül 2022 - 10:03

177 views

Ülkemiz topraklarında yetişen ürünlerin besin değerlerini ve içeriklerinin paylaşıldığı Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı sitesi www.turkomp.gov.tr adresi kullanıma açıldı. Günlük olarak yaşamımızda tükettiğimiz tüm besinlerin değerlerinin hesaplanabildiği ve üretilen gıda ürünlerinin sahip olduğu içeriklere ulaşmanız artık daha kolay. Tüketilen ürünlerin hangi bileşenlere sahip olduğu, içeriğindeki besin değerlerinin neler olduğunu öğrenmenize olanak sunan site Sağlık Bakanlığı öncülüğünde açılmıştır. Türkçe ve İngilizce hizmet verecek şekilde kullanıma açılan siteden kullanıcılar, diledikleri zaman tükettikleri besinlerin içeriklerini tek adresten araştırma imkânı elde edecekler.

Gıdalar yaşamı idame etmemizde temel ihtiyaçlarımızdır. Hastalıklardan korunmak ve beden zindeliğini artırmak için tüketilen gıdaların önemi büyüktür. Sağlıklı gıdalara, organik besinlere yönelim gösterildiği günümüzde tükettiğimiz ürünlerin içerikleri hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Yanlış tüketilen gıdalar, kontrolsüz tüketilen gıdalar insan bedenindeki sorunları açığa çıkarmaktadır. Tüketilen gıdalar arasında bedeniniz üzerinde alerjik reaksiyon gösterecek bir bileşenin olması önlenemez sağlık sorunlarını açığa çıkarabilir. Bu sebeple günlük olarak tükettiğimiz tüm ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak kim istemez ki?

 İnternet üzerinden tüketilen gıdaların içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkün, ancak doğrulukları tartışma konusudur. İnternet sitelerinin kontrolsüz ilerleyişleri sayesinde her sitede farklı bir bilgi aktarımı mevcut. Bu sitelerde yer alan bilgilerin ne kadarı doğru? Yanlış bilgilerin insan hayatı üzerinde etkisi bazı anlarda büyük olabilmektedir.  Doğruluğu tespit edilemeyen bilgilerin oluşturduğu bilgi kirliliğine karşı her geçen gün yeni önlemler alınmaktadır. Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı da alınan önlemlerden biridir. Türkiye sınırları içerisinde yetiştirilmiş gıdaları kayıt altına alındığı ve tüketicilerin ürünler hakkında detaylı bilgiye erişebildiği gıda kompozisyon veri tabanı sayesinde akıllardaki soru işaretleri ortadan kalkacak.

Geniş bir veri tabanı ağı oluşturulması hedeflenen www.turkomp.gov.tr adresi her geçen gün artan verileri sayesinde hızla ilerleme kat ediyor. Mobil uygulama tarafı için de yoğun çalışmaların yürütüldüğü gıda veri tabanı kullanıcılar açısından işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Genel itibariyle site içerisinde;

  • 14 binden fazla gıda grubu
  • 700 civarı gıda ve 100’den fazla gıda bileşeni
  • 60 binden fazla enerji ve besin değerine ulaşmak mümkün.

Oldukça kolay bir ara yüze sahip olan sitede arama motoru kısmına aramak istediğiniz ürünü eklemeniz ve arama işlemini başlatmanız yeterli olacaktır. Arattığınız ürünleri bileşenlerine göre ayrıntıları ile inceleyebileceğiniz gibi farklı gıdalarla da karşılaştırma olanağı kullanıcılara sunulur. Sizler de tüketmeden ürünlerinizi ayrıntıları ile inceleyebilmek için siteden yardım alabilirsiniz.