Üreticimizin Tercih Ettiği NPK Gübre ÇeşitleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:32

Üreticimizin Tercih Ettiği NPK Gübre Çeşitleri

Üreticimizin Tercih Ettiği NPK Gübre Çeşitleri
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:49

296 views

NPK gübre, ülkemizde üretim alanında kullanılan, çiftçilerimizin tercih ettiği gübre çeşitlerinden biridir. Gübreleme işlemi, topraktaki ve bitkideki besin ihtiyacının giderilmesi için uygulanan bakım işlemlerinden biridir. NPK gübre, azot, fosfor ve potasyum bileşenlerinden oluşan kompoze bir gübredir.

NPK gübre, toprağın ihtiyacı olan besin değeri eksikliğini giderir. Hem toprak üzerinde hem de üretilen bitki üzerinde verimli ve yapıcı bir etkisi bulunuyor. Özellikle bitkisinin daha hızlı ve güçlü bir şekilde büyümesini isteyen çiftçilerimiz NPK gübre çeşitlerinden üretimi için uygun olanı tercih ederek uyguluyor.

NPK Gübre Kompoze Bir Gübre Çeşididir

NPK gübre, ile ilgili olarak kompoze bir gübre çeşidi olduğunu söylemiştik. Ancak kompoze gübre ne demek bunu anlatarak NPK gübrenin anlaşılırlığını kolaylaştıralım. Kompoze gübre, 2 ya da daha fazla farklı besin maddesinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. NPK gübre için içerisinde farklı miktarlarda azot, fosfor, potasyum, demir vs. gibi besin maddeleri bulunuyor. Bu bileşenler NPK gübreyi kompoze gübre olarak kabul edilmesini sağlıyor.

NPK gübre içerisinde azot, fosfor ve potasyum besin maddeleri farklı miktarlarda bulunması NPK gübre çeşitlerini oluşturur. Toplamda 4 adet NPK gübre çeşidi vardır. Bunlar; NPK 15 – 15 – 15, NPK 25 – 5 – 10 , NPK 10 – 20 – 20, NPK 20 – 20 – 20’dir.

Potasyum Eksikliği Çeken Topraklara NPK 15 – 15 – 15 Gübre Desteği

NPK 15-15-15 gübrede 15’er kilo saf azot, fosforpentaoksit ve potasyum oksit bulunur. Genellikle zeytin, mısır, şeker pancarı, ay çiçeği, patates yetiştiren üreticilerimiz NPK 15-15-15 gübresini tercih eder. Taban gübresi olarak kullanılabilir. Serperek uygulayacaksanız, mutlaka toprağa karıştırın.

Çay Yetiştiricilerinin Vazgeçilmezi NPK 25-5-10

Çay yetiştiriciliği yapan üreticimizin en fazla tercih ettiği kompoze gübrelerden biridir. Topraktaki azot eksikliğini giderir. Çay, patates ve çim üretiminde kullanılıyor.

Potasyum ve Fosfor Eksikliği İçin NPK 10-20-20

Topraktaki fosfor ve potasyum maddelerinin eksilmesinde takviye edilen gübre çeşididir.

Üç Besin Maddesini Kullanmak İsteyenler İçin NPK 20-20-20

NPK 20-20-20 gübre içerisinde azot, fosfor ve potasyum eşit miktarda bulunur. Genel olarak üretimi yapılan her ürün için kullanılabilir.