Üzüm Fidanı sulanmasıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:08

Üzüm Fidanı sulanması

Üzüm Fidanı sulanması
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:56

341 views

‘Asma ne Sıklıkla sulanır?’ ‘Üzüm bağı Hangi ayda sulanır?’ ‘Asma üzüm neden kurur?’


Bu soruların yanıtları üzüm yetiştiriciliğine yeni başlayan veya bilgi edinmek isteyen üzüm yetiştiricileri tarafından sıklıkla araştırılan sorular içerisinde yer alıyor diyebiliriz. Üzüm bakımında önemli bir yerde olan üzüm sulama üzüm tarımının verimli olabilmesi için oldukça dikkatle yapılması gereken bir şeydir.

Üzüm ağacı ne kadar zamanda bir sulanmalı?

Yeni dikimi sağlanan bağlarda uygun iklim koşullarında yetiştirme sağlanıyorsa sulama miktarı senede 2 veya 3 defa yeterli olabilecek bir miktardır deniliyor. Can suyu uygun bir biçimde verilen fidanlarda sonrasında bu kadar sulama yapılası yeterli olabilir. Asmanın en hızlı gelişebildiği mayıs ve haziran aylarında sulama yapılmasına dikkat edilmemiş gerektiğini söylemek mümkün mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirilen sulama miktarı yeterli olmazsa üzüm meyvelerinde solukluk oluşabileceğini söylemek mümkün gibi görünüyor. Aynı zamanda yeterli sulanmanın sağlanmadığı ağaçlarda meyveler gerekli iriliği kazanamaz ve bu da yetiştiricileri üzebilecek kalitede düşmeye sebebe olabilir. Rengi donuklaşmaya ve güneş yanıkları oluşmaya başlayan üzüm ağaçlarının kesinlikle sulamaya ihtiyacı vardır ağaçların kurumaması oldukça önemlidir bu durum o yıl içerisindeki mahsule zarar verebilecek bir durumdur diyebiliriz.

Kurutmalık ve şaraplık olan üzüm türlerinin diğer üzüm türelerine göre daha az suya ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün bu üzüm türlerinde meyve verilmeye başlamadan 3-4 hafta öncesine kadar sulama kesilebilir.

Asma Ağacı Suyu Sever Mi?

Asma ağacının büyüme mevsimi boyunca ortalama olarak 500-1200 mm suya ihtiyacı olabileceği tahmin edilirken kurutma ve şaraplık ağaçlarda bu urum çok daha azdır. Fakat genel olarak baktığımızda her bağ için verilecekse miktarının farklı olduğunu söylenilebilir. Su miktarının belirlenmesi için üzüm bağının o yıl içerisinde ne kadar güneş ve ne kadar yağış aldığı önemli bir husustur. Ayrıca ağaçtan ağaca göre de verilmesi gereken su miktarı değişebilir aynı tür ağaçlarından daha farklı kilolarda ürün alınabiliyor bu sebeple ağların ne kadar meyve taşıdığı da sulamayı etkileyen bir faktördür diyebilmek mümkün.