Üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye’de üst Sıradaki BölgelerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:32

Üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye’de üst Sıradaki Bölgeler

Üzüm yetiştiriciliğinde Türkiye’de üst Sıradaki Bölgeler
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 12:19

57 views

Türkiye’de en çok nerelerde üzüm yetiştiriciliği yapılır? Nerede hangi üzüm yetişir? Sorusu ülkemizde pek çok üzüm yetiştirmek isteyen kişi tarafından merak edilen sorular arasında yer alıyor. Ülkenin pek çok yerinde üzüm yetiştirilebiliyor faka nerede üzüm yetiştiriciliğinin daha yoğun olduğuna bakarak aslında en verimli üzüm tarları Türkiye’de nerede? Sorununun cevabını da verebiliriz.

Geçmişi çok eskilere dayanan asma ağaçları Türkiye’de de tarım faaliyetleri için önemli bir yere sahip demek mümkün nasıl mı?

Aslında soğuktan etkilenmeyen ve soğuk hava şartlarına dayanıklı olan üzüm ağaçları ülkemizin her yerinde yetiştirilebiliyor. Güney Doğu Anadolu, İç Anadolu, Marmara bölgeleri üzüm yetiştiriciliği sağlanan bölgeler arasında bulunuyor demek mümkün. Fakat üzüm yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelere değinecek olursak bunlar daha çok ege bölgesi içerisindeki illerimizdir. Özellikle İzmir ve Manisa çevresinde yaygın olarak görülen üzüm yetiştiriciliği çiftçi için önemli geçim kaynakları arasında bulunuyor. Üzüm yetiştiriciliği yapılan diğer illerden bahsedecek olursak ise Tekirdağ, Erzincan, Antalya, Mersin, Isparta, Gaziantep, Şanlıurfa, Tokat illeri de üzüm yetiştiriciliği konusunda verimli üzüm eşitlerinin üretimi sağlanan bölgeler.

Üzüm yetiştiriciliği Türkiye sınırları içerisinde pek çok bölgede yapılabiliyor demiş olsak da üzüm yetiştiriciliğine elverişli olmayan bir bölge de bulunduğunu söyleyebiliriz.

Nerede Üzüm Yetiştiriciliği Yapılmamalı?

Üzüm meyvesi güneş ve isteyen bir meyvedir fazla nemden hoşlanmaz bu meyvelerin olgunlaşmasına ve ağaçların verimli olmasına engel olabilecek bir durumdur. Özellikle Karadeniz kıyılarında bu yüzden üzüm yetiştiricilik pek fazla tercih edilmez. Karadeniz kıyılarında nem oranı çok fazladır ve Karadeniz bölgesindeki iklim tipi yaz aylarında dahi üzüm ağacının istediği güneşi sağlayan yeterli olmayabilir. Buna karşın Karadeniz iklimi içerisinde kara üzüm denilen Isabella üzüm türü yetişebiliyor hatta anavatanı denilebilir, diğer üzüm türleri ise nem oranından etkilendiği için çiçek üzerinde mantar hastalığı oluşabiliyor.

Dünyada üzüm yetiştiriciliğinin yapılabildiği bölgeler genel olarak Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerdir. Ülke olarak örnek verecek olursak: İtalya, ABD, İspanya Yunanistan ve Almanya üzüm ticaretinde iyi derecede üretim yapan ülkeler arasında sayılabilir.