Üzüm Yetiştiriciliğinden İyi bir Verim Almak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:44

Üzüm Yetiştiriciliğinden İyi bir Verim Almak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Üzüm Yetiştiriciliğinden İyi bir Verim Almak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 12:20

75 views

Üzüm yetiştirirken nasıl budama yapılmalı? Budama hangi mevsimde yapılır? Budama yöntemleri nelerdir? Budama neden yapılmalıdır gibi pek çok soru soluyor.


Budamanın amacından bahsedecek olursak budama ağacın düzgün bir şekilde büyümesine ve verimli bir meyve vermesine yardımcı oluyor yıllar içerisinde düzenli olarak şekillendirilmesi sağlanan asma ürünleri düzenli ve iyi bir şekilde de gerçekleştirildiğinde üzüm maliyetinin düşmesine ve ekonomik olarak üzümden alınan karın artmasına yardımcı olabiliyor.


Budamanın ne zaman yapılmasının doğru olduğu ise merak edilen konular arasında yer alıyor. Çünkü yanlış zamanda yapılan budama işleri asma ağaçlarına zarar verirken doğru budama biçimleriyle doğru zamanlarda budaması uyarılan ağaçlar yüksek verim sağlıyor ve yüksek oranda kaliteli mahsul alınmasına yardımcı oluyor diyebiliriz.

Peki, Budama Yapmak için Doğru Zaman Nedir?

Asma yapraklarının tamamen döküldüğü zamanda budama yapmak gerekir budama işlemi uyku döneminde yapılır demek mümkün bu dönerde asmalar tamamen kahverengileşir ve odunlaşır. En uygun budama zamanı asma ağaçlarının tekrar canlanmaya başlamadan 15 gün öncesindeki zamandır demek mümkün. Erken budama yapılması ağaç üzerinde görülebilecek hastalıkların artmasına neden olabiliyor ağaç bu yüzden zarar görebiliyor ve bakım maliyeti artabiliyor bu neden ile erken zaman içerisinde budama yapmak iyi bir yöntem olmayabilir. Uyku dönemi başlamadan budama yapılması bu yüzden zararlı olarak kabul edilir demek mümkün.

‘Bağcılıkta kaç çeşit budama şekli vardır?’ ‘Budama şekilleri nelerdir?’ ‘Budama yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir?’ ‘Asma budamasının puf noktaları nelerdir?’ Konuları en çok araştırılan sorular arasında bulunuyor. Öncelikle 4 çeşit budama türünden bahsedebileceğimizi belirtebiliriz. Yetiştiriciler tarafından en çok tercih edilen budama şekillerinin bunlar olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Baş Budaması: soğuk yörelerde zayıf yetişen ağaçlar için uygundur.

Kısa Budamalar: Genellikle iri salkım özelliği taşıyan ağaçlar için uygulanır. Yaşlı dallar üzerinde uygulanır.

Uzun Budama: çubuk üzerinde 5-7 göz bırakılarak yapılır.

Karışık Budama: hem uzun hem de kısa gözlerin bulunduğu ağaçlarda yapılan bir budama türüdür.