Yaban Mersini Hangi Mevsimde Yetişir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:58

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Yetişir?

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Yetişir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 9:39

1.567 views

Yüksek rakımlı bölgelerde yetişen ve soğuğa karşı dayanıklı olan bir meyve türü olarak, yaban mersininin hangi mevsimde yetişir, hangi mevsimde olgunluğa ulaşır ve hasat edilir? Bu gibi sorular üreticimiz tarafından merak edilen sorular arasındadır. Yaban mersini meyve olarak ülkece çok sevilen ve tüketilen bir meyve olsa da yaz meyvesi mi kıs meyvesi mi tam olarak bilinmemektedir.


Bu nedenle üreticiliğini düşünen vatandaşlarımızın kafasında soru işaretleri oluşmaktadır. Yaban mersini, ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştirilmek için uygun olan bir meyvedir. Özellikle çalılık formunda yetişen bir bitki olduğu için genellikle rakımca yüksek bölgelerde yetiştirilir. Karadeniz kıyısı boyunca yüksek rakımlı yerler, yaban mersini yetiştiriciliği için ideal bölgeler arasında yer alır.


Yaban mersini meyvesinin hangi mevsimde yetiştiğini bilmek için hem dikim ayını hem de olgunlaşma sürecini bilmek gerekir. Yaban mersini fidanını dikmek için en ideal zaman ya sonbahar sonu gibi ya da ilkbahar başlangıcı gibi dikim işleminin yapılması önerilir. Ancak burada üreticimizin dikkat etmesi gereken nüanslar bulunur. Dikim işlemi öncesi toprağın sürülmesi gerekir. Ayrıca kök kısmı cılız bir meyve türü olduğu için dikim sonrası da dikkat edilmesi gerekir. Sulama ve bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.


Yaban mersininin yetişme süreci 160 gündür. Yaban mersini, çiçeklenme süreci 3 ile 4 hafta arasında değişmektedir. Çiçeklenme işlemi gerçekleştikten sonra nisan mayıs ayı gibi yaban mersini çiçekleri, meyve formatına dönüşmeye başlar. Yaban mersini meyvesinin olgunlaşma süreci meyvenin çeşidine göre farklılaşabilir. Çünkü yaban mersini erken olgunlaşan, orta mevsimde yetişen ve geç olgunlaşan çeşitleri bulunur. Ancak bu etkenler göz önüne alındığında, bir yaban mersini meyvesinin yetişebilmesi için genel olarak 4 – 12 hafta geçmesi gerekmektedir.


Yaban mersini mevsim olarak yaz, ay olarak temmuz ayında olgunlaşma sürecini bitirir ve daha sonra hasat işlemi başlar. Temmuz ayında başlayan hasat işlemi, eylül ayı hatta eylül ayı sonuna kadar devam edebilir. Yaban mersini için 7 derecelik bir sıcaklık olgunlaşma için yeterlidir. Yaban mersini soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Ancak çiçeklenme sürecinde maruz kaldığı -2 derecelik bir soğuk bile çiçeklerin zarar görmesine yeter.