Yaban Mersini Sulama ve Gübreleme İşlemi Ne Zaman Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:30

Yaban Mersini Sulama ve Gübreleme İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Yaban Mersini Sulama ve Gübreleme İşlemi Ne Zaman Yapılır?
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2021 - 8:53

76 views

Yaban mersini, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan bir meyvedir. Özellikle dünya piyasasında kolay pazarlama alanına sahip oluşu, yaban mersini üretimine teşvik eden bir durumun yaşanmasına sebep olmuştur. Ülkemizde Karadeniz bölgesi, yaban mersini yetiştiriciliği için en uygun bölgedir. Bu nedenle, genellikle Karadeniz bölgesinde bulunan illerde yaban mersini yetiştiriciliği yapılır.
Yaban mersini, çeşidi fazla olan bir meyve türüdür. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan yaban mersini türleri de çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitleri, dane iriliğine, verimine, tadına, olgunlaşma sürecine ve diğer etkenlere göre değişmektedir. Ancak yine de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak için bazı faktörler uygulanarak verim arttırılmaya çalışılır.
Bu faktörler arasında sulama ve gübreleme işlemi bulunmaktadır. Çünkü her iki faktörde bitkisel üretim alanında gerekli desteklerdendir. Gübreleme faaliyeti, toprağın besin değeri açısından düşüş yaşadığı zamanlarda, verimin devam edilebilmesi için toprağa ya da bitkiye uygulanan faaliyetlerden biridir. Üretim sürecinde her üreticimiz organik ya da kimyasal fark etmeden ürününe gübre desteği sunmaktadır. Üretim oranı açısından bakıldığında gübrenin verimlilik ve kalite unsurları açısından iyileştirici ve yükseltici etkileri bulunmaktadır.
Bir diğer üretimi etkilen tarımsal faaliyet olan sulama, özellikle yağış oranının yetersiz olduğu durumlarda alternatif olarak uygulanmaktadır. Bazı bitkiler hem sıcağa hem de yağışa ihtiyaç duyarlar. Su miktarının yağıştan karşılanmaması durumunda sulama işlemi gerçekleştirilir.
Her bitki gibi, yaban mersini için de gübreleme ve sulama işlemi gerçekleştirilmektedir. Ancak üreticimizin burada dikkat etmesi gereken konu, doğru zamanda ve doğru miktarda uygulanmasıdır. Çünkü hem sulama hem de gübreleme faaliyetleri için yanlış zamanda uygulanması, verimi arttırmak yerine azalmasına yol açabilir.
Peki yaban mersini ne zaman gübrelenmelidir?
Yaban mersini dikim işlemini yaparken organik gübre olan ahır gübresi ile toprak karıştırılır ve çılan çukurun boş kalan yerlerine uygulanır. Ayrıca dekar başına uygulanacak şekilde 50 ile 70 kg arası kompoze gübre, ilkbaharda atılır. Toprağın asit oranı fazla değilse dekar başına 14 kg kadar amonyum sülfat gübresi önerilir.
Sulama işlemini ise hasat süresi boyunca yapmanız gerekmektedir. 10 günlük aralıklarla 2 ya da 3 kez sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.