Yabani Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 00:05

Yabani Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yabani Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

21 Mart 2022 - 17:19

52 views

Herkes tarafından bilinen turuncu havucun harici, yabani havuç ve Orta Asya’da uzun yıllardır üretilen besinlerden birisidir. Yabani havuç hem sebze olarak kendisi hem de bitki olarak tüketilmektedir. Yabani havuç, maydanoz grubu içerisinde yer alan bir besindir. K vitamini bakımında oldukça zengin içeriğe sahip olması da tercih sebeplerinden birisidir. Yabani havuç faydalı mıdır? Yabani havucu tüketirken nelere dikkat etmek gerekir? Sorularımızın cevabını yazımızda aramaya çalışalım.

Yabani Havuç Tüketilmeli Mi?

Yabani havuç havuca benzemek ile birlikte daha sert bir lezzete sahip bir besindir. Bilinen havuca göre rengi daha açık olan yabani havuç kültür bitkisi olarak karşımıza çıkar. Düşük kalorili besinler arasında yer alan bu besinler, yağ oranı az olmak ile birlikte barındırdığı lif bakımından da zengin ürünlerdendir. Bunun yanı sıra, C vitamini bakımından da fazlasıyla zengin besinlerden birisidir.

Lezzetli olmasının yanında düşük kalori oranına da sahip ürünlerden olan yabani havuçlar, yağ oranı bakımından da tüketiciyi memnun eden besinlerdendir.  Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklığın düşmesi ile karşılaşılan hastalıkların önlenmesinde etkili besinlerdendir. Bu da tüketilmesi ile olumlu sonuç elde etmenin farklı bir nedenidir.

Antioksidan maddelerini bol miktarda içermesinden dolayı da kanser, diyabet hastalıklarında tüketilen ürünlerdir. İçerdiği besin değerlerinden dolayı pek çok hastalığa karşı direnci artıran ürünler olması yabani havuçları tercih edilmesinde etkili olur.

Ayrıca yabani havuçlar stresin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Bu sırada hücrelerin zarar görmesini de engelleyen yapısı sayesinde etkili besinlerden birisidir. Özellikle sıklıkla kabız problemi yaşayan kişilerin tüketmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır. Yabani havuç sayesinde bu gibi problemlerin önlenmesi sağlanabilir. Sindirim sistemini dengelerken, aynı oranda kan şekerini de dengeler.

Yabani Havuç Faydalı Mı?

Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu kadar, lif bakımından da zengin olan yabani havuçlar, bol miktarda da folat içerir. İçerdiği bu bileşenler sayesinde bağışıklığın güçlenmesinde de fayda sağlamaktadır. Ayrıca, magnezyum, kalsiyum ve sodyum bakımında da zengin besinlerden biridir.

Sindirim sisteminin çalışmasında etkili olan ürünlerden olan yabani havuç sindirim sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin de düzenli olmasına katkı sağlar. Metabolizma hızlandırma etkisi de görülen bu besinler yağ yakımı konusunda da etkili ürünlerdir.

Yabani Havuç Tüketimi Nasıl Olmalı?

İçerdiği besin değerleri sayesinde oldukça etkili olan besinlerden birisi olan yabani havuç diyet programlarında da yer verilen ürünler arasındadır. C vitamininin yüksek oranda bir antioksidandır ve yabani havuç içeriğinde yer almasından dolayı da oldukça besleyici ürünlerdir. Ayrıca yabani havuçların hücre yenileme özelliği ile de bilinen ürünlerden olması sayesinde kanserli hücre oluşumunu da engellemede etkilidir.

Yabani Havuç Nerede Bulunur?

En sık yetiştirildiği bölgeler Orta Asya olmak ile birlikte, genellikle kırsal alanlarda yetişen bitkilerden birisidir. Zengin içeriklere sahip olan yabani havuç yoğun tüketilmediği takdirde olumlu etkilere sahip besin kaynaklarından birisidir. Turuncu havuç gibi çiğ olarak tüketilebileceği gibi, salatalara da eklenmesi alternatif tüketimler arasında yer almaktadır. Saç maskesi olarak kullanımı da kullanılan farklı seçeneklerden birisidir.

Yabani havuçların hasat dönemi; genellikle ağustos ve kasım ayları arasında tohumları olgunlaşma dönemine sahiptir. Olgunlaşmasının ardından toplanan ürünler kurutulması ve dövülmesinin ardından tohumları çıkarılır.  Kökleri de bu süre zarfından olgunlaştıkça hasat dönemi başlamış olur. Olgunlaşan havuçlar toplanır ve isteğe göre tüketilir ya da satışı gerçekleştirilir.