Yağmurlama Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:29

Yağmurlama Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yağmurlama Sulama Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 9:52

329 views

Yağmurlama sulama, sulama yöntemlerinden biridir. Modern sulama yöntemleri arasında yer alır. Basınçlı sulama yöntemlerinden biri olan yağmurlama sulama, yeterli yağışın yaşanmadığı ancak bitkinin suya ihtiyaç duyduğu bölgelerde uygulanan bir uygulamadır. Topraktaki tohum ya da bitki, topraktaki nem yetmediği taktirde suya ihtiyaç duyar. Doğal yollarla ( yağış) sulama gerçekleşmediği durumlarda sulama yöntemlerine başvurulur. Pekçok farklı sulama yöntemi bulunmaktadır. Üreticimizin yapması gereken ise ürünün ihtiyaç duyduğu sulama yöntemine karar vermek ve ürününü sulamaktır. Çünkü yanlış sulama yöntemi ile verimi yükseltmek isterken aksine tohumun çürümesine sebep olabilirsiniz.


Yağmurlama sulama tekniği, kaynaktan alınan suyun basınç yoluyla yağmur yağıyormuş gibi damlalar halinde toprağa düşmesi şeklinde özetlenebilir. Yağmur etkisi yaşattığı için pek çok bitki yağmurlama tekniği ile sulanabilir. Ayrıca sulama sisteminin kurulması işleminden sonra ekstra bir insan gücüne ihtiyaç duyulmaz. Denetimi kolaydır. Yağmurlama sulama sistemini istediğiniz zaman açabilir istediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Kolay ve pratik bir sulama yöntemidir. Yağmurlama sulama yöntemi hem dünyada hem de Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Yağmurlama sulama işleminde yüzey akışı görülmez. Çünkü su basınç yoluyla damlalar halinde toprağa düşer. Bu da suyun bir kısımda birikmesine engel olur. Sulanan arazinin büyük bir kısmı aynı ölçüde sulanmaktadır. Ancak düz araziler için ideal bir yöntemdir. Ayrıca yağmurlama sulama yapacağınız kaynağın randımanının yüksek olması gerekmektedir. Düşük randımanlı su tabancaların dönmesine yeterli olmaz. Ancak damla şeklinde düşen suyun basınç etkisiyle bitkiye zarar vermediğinden emin olun. Eğer zarar verici boyutta ise basıncını ayarlayabilirsiniz. Yağmurlama sulama işleminde eski sulama yöntemlerine göre daha az su kullanılarak sulama yapılır. Düz araziler için uygundur ancak engebeli arazilerde de kullanılır ve toprak erozyonuna sebep olmaz. Toprakta bulunan tohumun kolayca çimlenmesine yardımcı olur. Geleneksel sulama yöntemlerinin aksine iş gücüne bağımlı bir sulama yöntemi değildir.
Ancak masraf olarak diğer sulama yöntemlerinden daha pahalı olabilir. Basınçla çalıştığı için rüzgâr çıkması durumunda su dağılımı olumsuz etkilenebilir. Bazı bitkilerin zorlaşma dönemini olumsuz etkiler.