Yağmurlama Sulama Yöntemi Nedir? Yağmurlama Sulama Yönteminin Avantajları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 04:07

Yağmurlama Sulama Yöntemi Nedir? Yağmurlama Sulama Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Yağmurlama Sulama Yöntemi Nedir? Yağmurlama Sulama Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Son Güncelleme :

06 Haziran 2021 - 13:30

42 views

Sulama işlemi tarımsal üretimin devamlılığı için önemli bir yere sahiptir. Ekilen ürün topraktan aldığı besinle yaşamını devam ettiremez, suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle sadece yağışla yetinmeyip, nasıl sulama yapılacağı ile ilgili fikirler ortaya atılmıştır. Tarımın her alanda makineleşme ile gerçekleşen güncellenmeler, sulama yöntemlerinde de kendini göstermiştir. Sulama yöntemleri; yüzey sulama yöntemleri ve basınçlı sulama yöntemleri olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Yüzey sulama yöntemleri, geleneksel sulama yöntemleri olarak kabul edilir. Salma sulama, karık sulama, tava sulama ve uzun tava sulama yüzey sulama yöntemlerine örnek olarak verilebilir. Basınçlı sulama yöntemleri modern sulama yöntemleri olarak kabul edilir. Damla sulama, yağmurlama sulama, mikro yağmurlama sulama ve sızdırma sulama olarak farklı yöntemleri bulunmaktadır.
Basınçlı sulama yöntemlerinden biri olan yağmurlama sulama nasıl yapılır, avantajları nelerdir?
Yağmurlama sulama yöntemi, basınç yolu ile suyun damlacıklar halinde toprakla buluşmasını sağlayan ve suyun kapalı bir sistem ile dağıtılmasını sağlayan sulama yöntemidir. Yağmurlama sulama yöntemi ile pekçok bitki sulanabilir. Dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılan sulama yöntemidir. Ancak yağmurlama sulama yönteminden maksimum verim elde etmek için şu hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sulama kaynağının yeterince su miktarı olması gerekmektedir, aksi durumda kapalı sistem dönmez. Su basınç yoluyla dağıtıldığı için bitkiye zarar vermeyecek şekilde ayarlamanız gerekir.
Yağmurlama sulama yönteminin bir hayli avantajı bulunmaktadır. Öncelikle sulama yapılacak alanın düz bir arazi olmasına gerek yoktur. Sulama, damlacıklar şeklinde gerçekleştiği için suyun akma, birikme gibi bir durumu olamaz. Basınç yoluyla su dağıtıldığı için sulama suyu az kullanılır. Engebeli arazilerde toprak kaymasına yol açmadan sulama gerçekleşir. Tarla içerisinde karık açma gibi ekstra bir uğraşa gerek yoktur. Su damlalar şeklinde toprağa düştüğü için ekilen ürünün filizlenmesi daha kolay olur. Geleneksel tarım yönteminde olduğu gibi insan gücüne bağlı bir sulama tekniği değildir. Sulama işlemini yapacağınız zaman sistemi kurabilirsiniz. Başında beklemenize ya da güç sarf etmenize gerek yoktur. Don yaşanma olasılığı olan yerlerde kullanılan bir sulama yöntemidir.