Yalova Kıvırcığı Tescillendi!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:14

Yalova Kıvırcığı Tescillendi!

Yalova Kıvırcığı Tescillendi!
Son Güncelleme :

26 Ekim 2022 - 8:49

204 views

Türkiye sınırlarında hayvan yetiştiriciliği ile uğraşanların sayısı bir hayli fazla. Bunlar arasında özellikle orta ırk hayvanlar olarak bilinen koyun türleri de farklı bölgelerde varlıklarını sürdürmekte. Aralarında bir tanesi var ki o artık tüm koyunlar arasında farklılığını ispat ediyor. Yalova kıvırcığı olarak bilinen ana vatanı Türkiye olan koyun türü artık tescilli, 25 Ekim 2022 tarihli ve 31994 sayılı Resmî Gazete ’de tescillendiği resmen duyuruldu. Yalova kıvırcığı olarak tescillenmesi bu türün diğerlerinden görünüş ve genetik olarak farklılığa sahip olduğu kesinleşmiş oluyor. Genetik olarak arklı bir ırk olduğu belirtilen bu koyun cinsinin yetiştirildiği bölgeye ekonomik olarak da ek faydaları olmaktadır. Kıvırcık olarak değil Yalova Kıvırcığı olarak adlandırılması da özelliğine vurgular niteliktedir. Yalova Kıvırcığını diğerlerinden ayıran en temel nitelikler nedir? Tescilli türlerden birisi olmasının ne gibi faydaları vardır? Sorularına cevaplar yazının devamında.

Yalova Kıvırcığının Özellikleri

  • Yalova kıvırcığını diğer türlerinden ayıran en temel özelliği farklı iklim şartlarına uyum konusunda daha fazla uyum göstermesidir.
  • Doğaya zarar vermeden yaşamını sürdürür. Bu da mera ve ormanlarda oluşabilecek tahribat konusunu en az düzeye indireceği için çiftçiler için fayda sağlar.
  • Yalova çevresinde yetiştiriciliği yapılan Yalova kıvırcığı yerli ırktır. Bunun en önemli avantajı ise diğer koyun türleri gibi kırma olarak yetiştirilen kıvırcık koyunlara oranda daha besili ve etlerinin daha yağsız olması dikkat çeker.
  • Koyun etine olan talebin yüksek oranda karşılanmasında etki gösterir. Daha fazla et elde edilir.

Yalova Koyununun Dış Görünüşlerindeki Belirgin Özellikler

  • Vücut hatları olarak beyaz renge sahip olmaları ilk etapta göze çarpmaktadır.
  • Orta irilikte hayvan ırklarından biridir.
  • Erkeklerinde spiral formunda boynuz bulunurken, dişileri boynuzsuzdur.
  • Kötü iklim koşullarına dayanıklılıkları ile dikkat çekerler.
  • Aynı zamanda bulundukları yeni çevreye uyum sağlamakta da oldukça başarılıdırlar.
  • Dayanıklı vücut yapısına sahiptirler, uzun mesafeleri yürüyebilme potansiyeline sahiptirler.

Yalova Kıvırcığına Olan Talebi Artıracak Haber Geldi, Artık Tescilli!

2012 yılında başvuruların yapıldığı ve incelemeye alınan Yalova kıvırcığı artık tam anlamıyla tescillendi. Bunun en büyük katkısı elbette yetiştiriciliğini yapan çiftçilere olacak. Diğerlerinden görüntüleri kadar genetik olarak da farklılığını artık ispat eden Yalova kıvırcığı artı ayrı bir ırk olarak varlığını sürdürecek. Üreticilerin de merakla beklediği tescil haberi sonrası var olan taleplerde artışlar beklenmektedir.