Yapraktan Aloe Vera Yetişir mi?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:17

Yapraktan Aloe Vera Yetişir mi?

Yapraktan Aloe Vera Yetişir mi?
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2021 - 10:26

70 views

Yapraklarından aloe vera yetiştirmek özellikle balkon içlerinde veya evlerde yetiştiricilik yapanlar arasında araştırılan konular arasında bulunuyor diyebiliriz.


Yaprakları kullanılarak aloe vera yetiştiriciliği yapmak oldukça zordur demek mümkün minik yeni çıkan kök kısımları kullanılarak çoğaltma işleminin bu işleme kıyasla çok daha kolay bir biçimde yapılabileceğini söylemek mümkün olabilir. Yapraktan aloe vera yetiştiriciliği ise emek ve zahmet ister bitkinin büyük bir kısmı sudan oluştuğu için yaprak kısmının köklenmeden çürümesi gerçekleşebilir. Veya köklerde mantar hastalığı veya küf oluşumu ile karşılaşmak mümkün olabilir.


Yapraktan yetiştiriclik yapmak için uygun olan yaprak boyutunun ortalama olarak 8 cm olduğunu söyleyebiliriz. Bu uzunluktaki yaprağı dikkatli bir şekilde diğer yapraklara zarar vermeden bitkiden ayırabilirsiniz. Kullandığınız kesici bıçak veya bitki makasınızın temiz olmasına özen göstermeniz önerilebilir.


Yaprak kesimi yapıldıktan sonra kesilen yaprak oda sıcaklığında bekletirler ve birkaç gün içerisinde toprağa dikilebilir hale gelebilir. Bunun sebebi iste bekletilen bitki üzerinde toprak içerisinde kalacak kısmında ince bir zar yapısı oluşturmak ve bitkinin toprak içerisinden mikrop kapmasını engellemek olabilir. Saksı tercihi yaparken mutlaka delikli bir saksı tercihi yapmanız önerilebilir. Bu sayede aloe vera bitkisi içerisinde su tutumu gerçekleşmeyecek ve bitkinin fazla su yüzünden çürümesi önlenebilecektir demek mümkün olabilir.


Saksının taban kısmına dilerseniz toprak yerleştirmeden önce çakıl taşları yerleştirerek saksı içerisinde su kalmamasını sağlayabilmeniz mümkün olabilir. Toprak altına eklenilen çakıl taşı fazla su birikmesini engelleyerek aloe vera bitkisine en sık görülebilecek hastalıklar arasına yer alan kök çürüğü veya yumuşak kök hastalığı gibi durumların önüne geçebilecek pratik bir yöntemdir. Bu yöntem sadece aloe veralar için toprağı su tutması istenmeyen başka bitkiler için de kullanılabilecek yöntemler arasına olarak görülüyor demek pek de yanlış sayılmaz.

Yapraktan yapılan yetiştirme zor olarak görülen bir çoğaltma yöntemi olarak görülebilir. İşinizi kolaylaştırmak adın çiçekçilerden veya seracılardan teminini sağlayabileceğiniz farklı losyonlar bulunuyor. Bunların temini sayesinde bitkilerinizi kolaylıkla çoğaltabilirsiniz. Ev içerisinde alternatif olarak yetiştiricilerden veya seracılardan satın alabileceğiniz solüsyon veya kök hormonları yerine bala batırabileceğinizi e söyleyebilmek mümkün olabilir.