Yeni Düzenleme ile Çiftçi Kayıt Sistemi Artık E-Devlet’te!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:41

Yeni Düzenleme ile Çiftçi Kayıt Sistemi Artık E-Devlet’te!

Yeni Düzenleme ile Çiftçi Kayıt Sistemi Artık E-Devlet’te!
Son Güncelleme :

30 Eylül 2022 - 10:29

15 views

Çiftçi Kayıt Sistemi, tarım alanında tüm verilerin bir veri tabanı üzerinde kayıt altına alındığı sistemdir. Tarım ve hayvancılık sektöründe teşvik amaçlı devlet destekleri yapılmaktadır. Yapılan desteklerin kontrollerinin yapılması, takip edilmesi, raporlandırılabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi ile daha kolaylaşmaktadır. Faal olarak tarımla ilgilenen kişilerin kayıtlı olduğu ÇKS’de, kişi bilgileri, çalışma süresi dahilinde kullandığı varlıklar, arazi, hayvan gibi girdiler, yapılan desteklerin takibinin yapıldığı bir sitemdir.

Şimdilerde ise ÇKS alt yapı olarak e-devlet sistemine eklenmiş durumda. Bilgilerin güncellenmesi için artık e-devlet üzerinden işlem yapılacak. Bilinmesi gereken ise e-devlet sistemi üzerinden var olan kayıtların güncellenmesinin yapılmasıdır. İlk kez tarımla ilgileneceklerin ise resmi çiftçi belgesi almaları gerekenler için yeni kayıt sürecini tamamlamaları gerekir. Yeni kayıt yaptıracak olanların başvurularını gerekli şartlar dahilinde İl/İlçe Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Çiftçi Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Çiftçi belgesi, kişilerin artık devamlı olarak tarımla uğraşacağının resmî belgesi olarak çiftçilere verilmektedir. Çiftçi belgesi ile tarımda düzenin ve kontrollerin sağlanması hedeflenmektedir.

Çiftçi Kayıt Sisteminde şimdiye kadar gidişat öncelikli olarak resmi çiftçi belgesi almaları ve bunun ardından yalnızca kayıtları düzenli olarak güncellemeleri gerekmekteydi. İlk kayıt yaptıracak olanların bir defaya mahsus alacakları çiftçi belgesi için çalışma yapacakları İl/İlçe Müdürlüğüne başvuru yapması gerekir. Çiftçilerin başvuru yaptığı kurum tarafından gerekli şartları sağladığının tespit edilmesinin ardında başvuru işlemleri tamamlanmaktadır. Çiftçi belgesine sahip olanların bir diğer adımı ise sahip olduğu varlıkların Çiftçi Kayıt Sistemine kaydının yapılmasıdır. Yeni düzlemelerle birlikte ÇKS e-devlet sistemi altyapısına taşınmış durumda. Peki, e-devlet üzerinden çiftçiler hangi işlemleri gerçekleştirebilir?

E-Devlet Kapısı Çiftçilere Açıldı!

E-Devlet sistemi her geçen gün farklı konularla yönelik yeniliklerle geliştirilmektedir. Şimdi de ÇKS verilerinin e-devlet düzenine eklenmesi duyuruldu. Çiftçilerin varlıklarının veri tabanına kayıt edildiği, çiftçiye yapılan devlet desteklerinin kontrollerinin sağlandığı, kısaca tarım ile ilgili tüm düzenlemelerin tek bir veri tabanı üzerinden gerçekleştirildiği çiftçi kayıt sistemi yeni adresine taşında. Artık tarımla uğraşan kişiler ilk her yıl düzenli olarak güncellenmesi beklenen kayıtlarına e-devlet üzerinden gerçekleştirecek. Kimlik numarası ve şifre ile birlikte sisteme giriş yapılmasının ardından varlıklarının güncellenmesi işlemlerini gerçekleştirebilir.

Kayıt güncelleme işlemleri 1 Eylül ile 31 Aralık tarihleri arasında yapılabilecek. Kayıtların 1 Eylül -30 Haziran olan 10 aylık bir süreci kapsayan süre. 4 ay olarak değişiklik yapılmıştır. Daha önce de belirttiğimiz gibi yeni kayıtlar bu sistem üzerinden yapılamayacak olup yalnızca daha önce gerekli kurumlara beyanı yapılmış varlıklar üzerinde yapılacak çalışmalara ilişkin güncellemelerin yapılmasını kapsamaktadır.