Yeni Üretim Modeli Olarak Dikey Tarım UygulamasıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:19

Yeni Üretim Modeli Olarak Dikey Tarım Uygulaması

Yeni Üretim Modeli Olarak Dikey Tarım Uygulaması
Son Güncelleme :

05 Şubat 2022 - 9:26

97 views

Tarımsal alanda yeni bir üretim modeli olan dikey tarım uygulama modeli, tarımsal üretimin yönünü değiştirecek yenilikler sunmaya hazır! Üretim modelindeki bu değişim, tarımsal üretime duyulan ihtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Konunun kaynağına gidersek, tarımsal üretim insan hayatının devam edebilmesi için gerekli olan temel bir ihtiyaçtır. Tüm canlılar, yaşamlarını devam ettirebilmek için temel olarak oksijene ve besine ihtiyaç duyarlar.

Canlıların türüne göre oksijen ve besin ihtiyacında değişimler meydana gelse de genel olarak hepsi için hava ne kadar önemli ise besin maddesi de bir o kadar önemlidir. Tarım uygulamasının ortaya çıkış noktası da tam bu anlamda meydana geliyor. Doğada bulunan besin maddelerinin yetersiz hale gelmesi, beraberinde toprağı işleyerek bitkilerin üretilmesini sağlamıştır.

Asırlar önce insanın beslenme ihtiyacını tehdit eden tarımsal üretimdeki yetersizlik, bugün de yaşandığını ifade edilir. Aslında tarım alanında yaşanan teknolojik gelişmeler, daha fazla üretim yapılmasını sağalacak güçtedir. Ancak insan nüfusunun artışında yaşanan dengesizlik, günümüzde yine gıda eksikliği yaşanmasına neden olmuştur. Daha az enerji ve emekle daha fazla üretim yapmak isteyen bilim insanları bu konuda çalışmalar yaparak yeni bir üretim modeli olan dikey üretim modelini ortaya çıkarmıştır.

Dikey Tarım Nedir?

Yazımızın bu kısmında kısaca dikey tarımın ne olduğunu açıklayacağız. Bu sayede neden ortaya çıktığını ve nasıl bir fayda beklentisini karşılayacağını daha iyi anlayabilir. Adından da anlaşılacağı gibi, tarımsal üretimin dikey şeklinde yerleştirilen katmanlar üzerinde gerçekleştirilmesi, dikey tarım olarak ifade edilebilir. Son zamanların tarım gündeminde yer alan topraksız tarım uygulaması, dikey tarım uygulaması ile gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Dikey tarım uygulaması ile üretim yapılacak alandan büyük oranda kar sağlanmış olur. Dikey olarak yerleştirilen yığınlar, ayrıca üretimin daha kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağlar. Ancak kurulum maliyeti oldukça pahalı olduğu için şu an yaygın bir şekilde uygulanmak için uygun değildir. Ancak üretim ihtiyacının karşılanması açısından fayda sağlayan bir uygulama olma niteliği taşır.

Dikey Tarım Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

  • Öncelikle üretim sera içerisinde gerçekleştiği için her mevsim üretim yapılmasını mümkün kılar. Yani dikey sera ile mevsimlik olarak üretim yapmak zorunda kalmazsınız. Olumsu hava koşullarını sera dışında bıraktığı için, iklimsel riskleri yaşamadan üretime devam edebilirsiniz.
  • Üretim alanında mevsimin müsaade ettiği değil, sizin üretmek istediğiniz ürünü yetiştirmenize olanak tanır. Geleneksel tarım uygulamasında, yaz aylarına uygun bitkiler yaz mevsiminde üretilirken, aynı durum kış bitkileri için de geçerlidir. Ancak uygun zamanda dikilmeyen fideler ya da tohumlar, üretim sürecinin tamamını etkileyerek üreticileri büyük zarara uğratabilir. Dikey tarım uygulaması ile sera içerisindeki ısı derecesi ayarlanabileceği için üretici, bu gibi riskli durumlarla karşılaşmaz.
  • Ürünlerin kontrol edilebilirliği bilgisayar yardımı ile çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Teknolojik donanıma sahip dikey serada ürettiğinizi ürünü bilgisayar yardımı ile çok daha hızlı ve hatasız bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
  • Üründen alınan verim oranı, geleneksel tarıma göre daha fazladır. Bu açıdan bakıldığında ihtiyaç duyulan besin maddesinin karşılanması açısından oldukça faydalı bir uygulamadır.
  • Kuruluş maliyeti fazla olsa da işçilik maliyeti düşük olan bir tarım uygulamasıdır.
  • Ayrıca organik üretim için oldukça uygun bir uygulamadır. Tarımsal üretimde kimyasal kullanımını durdurmak ve gelecek neslin daha sağlıklı bir hayat yaşaması için organik üretime olan ilgi bu dönemde oldukça fazladır. Dikey tarım uygulaması ile aynı zamanda rahat bir şekilde üretiminizi organik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ek olarak hem topraktan hem de sudan büyük ölçüde tasarruf sağlanmış olur.