Yetiştiricilikte Üzüm ÇeşitleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:57

Yetiştiricilikte Üzüm Çeşitleri

Yetiştiricilikte Üzüm Çeşitleri
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 11:22

200 views

Yetiştiriciler üçün büyük önem taşıyan sorulardan biri ise hangi bölgede hangi üzümün yetiştirilmesi gerektiğidir. Doğru bölgede yapılan yetiştiricilik büyük oranda kar sağlayabiliyor ve doğru yetiştirilen ürünler çok daha lezzetli oluyor ister kurutmalık ister şaraplık isterseniz ise sofralık olarak yetiştirilen üzüm çeşitlerinin Farklı lezzetleri bulunuyor. Yetiştiriciler yaşadıkları bölgenin iklim koşullarına en iyi şekilde uyum sağlayabilecek üzüm çeşidini özenle seçerek bahçelerine ekiyor. Özellikle ege çevresinde ve Manisa ilinde pek çok çeşidi bulunan üzüm yetiştiriciliği soğuğa dayanıklı olan türleri sayesinde ülkenin Farklı bölümlerinde de yetiştiriliyor.

Türkiye’de Yetiştirilen Üzüm Türleri Nelerdir?

Türkiye’de yetiştirilen üzüm türlerinden bahsedecek olursak,

Sofralık üzümler: Victoria, Early sweet, Trakya İlkeren, Yalova incisi, cardinal, Fantasy Seedles, Mevlana, Michele Palieri, Alphonse, Red Globe, Ata Sarısı, Italia, Pembe Gemre, , Crimson Seedless,

Şaraplık üzüm çeşitleri ise:

Marmara: Pinot Noir, Adakarası, Papaz Karası Semillon, kuntra, Gamay, Karalahana, Cinsaut
Ege Bölgesi: Carignane, Çal karası, Merlot, Cabernet, Sauvignon, Alicante, Bouschet
Karadeniz: Öküzgözü, Boğazkere
İç Anadolu: Kalecik karası, Ppazkarası, Dimrit
Akdeniz: Sergi Karası, Burdur. Dimitri
Doğu Anadolu: Öküzgüzü, boğazkere
Güneydoğu Anadolu: Horozkarası, Öküzgözü, Boğazkere Sergi Karası

Bölgelere göre şarap için yetiştirilen üzüm çeşitleri bu şekilde dağılım gösteriyor demek mümkün. Şarap üzümü yetiştiriciliği için kullanılan bu üzümler genellikle kırmızı şarap için yetiştiriliyor.

Beyaz şarap üzümü yetiştiriciliği

Marmara’da; Beylerce, Yapıncak, Vasilaki, Semillon, Clairette, Riesling türleri ağırlıkta Ege bilgesi için Bornova Misketi ve Semillon türü üzümler yetiştiriliyor Karadeniz’de; narince üzümü ve iç Anadolu’da Emir ve Hasandede türleri beyaz şarap yapımında kullanılan üzüm türleri arasında yer alıyor.

Kurutmalık üzüm türleri ise: Sultani üzümü, Besni Üzümü ve Kuş Üzümü olarak bilinen üzüm çeşitleri ise kurutmalık üzümler arasında en çok tercih edilen çeşitler arasında yer alıyor.

İster kurutmalık ister sofralık ister şaraplık olsun üzüm çeşitliliği bakımından ülkemizde pek çok üzüm türü yetişiyor. Bu üzüm türleri uygun bir şekilde değerlendirerek pazara çıkıyor. İster hoşaf ister pekmez ister sirke ve pek çok farklı şekilde değerlendirilebilen üzümün sadece kendisi değil yan ürünleri de yetiştiriciye kazandırıyor.