Yıldız Meyve Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Hangi İklimde Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:22

Yıldız Meyve Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Hangi İklimde Yetiştirilir?

Yıldız Meyve Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Hangi İklimde Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

06 Ekim 2022 - 9:34

190 views

Yıldız meyvesi, asıl adı carambola olan ve yıldız şeklinde dolayı yıldız meyvesi olarak adlandırılan tropikal meyvelerden biridir. Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirilen, Averrhoa ağacının meyvesidir. Endonezya, Hindistan, Brezilya, Sri Lanka en çok yetiştirildiği ülkeler olmakla birlikte dünya genelinde de üretimi yapılmaktadır. Farklı iklimlere uyum sağlayabilen yapısı diğer ülkelerde de yetiştirilmesi üzerinde etkilidir.

Yıldız şeklinde olan ve ekşi bir tada sahip olan yıldız meyvesinin tadı kivi, ananas gibi meyvelerle benzerlik göstermektedir. Yetiştirilme tarzı olarak lime ile aynı şartlara sahip olduğu için lime yetiştirilen bölgelerde yıldız meyvesi de yetiştirilebilir.

Yıldız Meyvesinin Nasıl Yetiştirilir?

Yıldız meyvesi ilk 3 ve 4 yaşlarına kadar saksılarda bakımı yapılırken daha sonraki dönemlerde uygun şartlarda toprakta bakılmaya başlanır. Yıldız meyvesi yetiştiriciliğinde önemli husus düzenli sulamaya ihtiyaç duymalarıdır. Havanın nemli olması sulama ihtiyacını azaltmaz, düzenli olarak sulama işlemlerinin yapılması gerekir. Yetişkin bir ağaç olduklarında 9 metreye kadar uzayabilen averrhoa ağacı, ilk büyüme evresinden sonra 3-4 sene aralığında da meyve vermeye başlar. Tabi bu süre iyi bir bakım sayesinde olağan süreçtir. Gübrelenmesi, sulama düzeninin olması gerektiği gibi ilerlemesi ve aşılama süreçlerinden geçtiği takdirde bu süre sonunda meyve vermesi öngörülmektedir. Genel anlamda turunç yetiştiriciliğinde geçerli olan şartlar yıldız meyvesi için de geçerlidir. Verimli bir hasat dönemi için bakımlarının yapılması yeterli olacaktır. Tropikal meyveler arasında gösterilen yıldız meyvesi ülkemizde en uygun iklim şartlarına sahip olan Muğla Datça sınırlarında daha çok görülmektedir.

Yıldız Meyvesi Yetiştiriciliğinde Uygun İklim Şartları Nelerdir?

İklim şartları arasında nem oranı yüksek olan bölgeler yıldız meyvesinin yetişme sürecinde etkili olur. Asidik topraklarda daha fazla verim elde edilen bitkilerden olması sebebi ile gübre olarak azot içerenlerin tercih edilmesi önemli bir ayrıntıdır. Genel olarak eksi dereceleri görmeyen bölgelerde rahatlıkla yetişebilen yıldız meyvesi, hasat dönemi sonbahar ve kış aylarına kadar sarkabilir.  

Yıldız Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Yıldız meyvesi faydaları oldukça fazladır en önemlileri ise;

  • C vitamini bakımından zengin olmasıdır. Bu da özellikle soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmada etkilidir.
  • İçeriğinde aminoasit bulunması sayesinde cilt sağlığı açısından fayda sağlar. Sürekli tüketim anında cilt ve saç canlılığını artırma eğiliminde olduğu gözlemlenebilir.
  • Kalorisi düşük meyve grubuna dahildir. Bu da diyet listelerinde yerini almasında etkili olur.
  • İçerdiği şeker oranı oldukça düşük miktardadır. Diyabet hastalarının da tercih edebilmesi bu durum avantaj oluşturur.
  • Bağışıklığı güçlendirmede etki oranı yüksek besinlerden biridir.
  • Averrhoa ağacının meyvesi kadar yaprağı da yara tedavisinde tercih edilir. Böcek ve zehirli hayvan sokmalarına karşı da yaprakları kullanılır.
  • Kurutularak da tüketilebilen yıldız meyvesi, hastalıklara karşı vücut direncini artırma gücüne sahiptir.
  • Mineral içeren yapıları ile strese de iyi geldiği belirtilen faydalardan biridir.
  • Su ihtiyacına da iyi geldiği bilinen yıldız meyvesi özellikle yaz sıcaklarında tüketimde yararlı olmaktadır.

Faydalarından en çok bilinen bu şekilde belirtilebilir. Belirttiğimiz gibi besin değeri olarak zengin olan yıldız meyvesi pek çok anlamda beden zindeliği ve vücut direnci üzerinde etkili olmaktadır. Ekşi bir tada sahip olması ve yılın her mevsiminde ihracatı yapılması sayesinde tüketmeyi sevenler önemlidir. Ülkemizde yıldız meyvesi için Malezya’dan ihracat yapılır ve yılın 12 ay süresi boyunca gerçekleştirilir.