Zeytin Ağacından Nasıl Fazla Verim Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:35

Zeytin Ağacından Nasıl Fazla Verim Alınır?

Zeytin Ağacından Nasıl Fazla Verim Alınır?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:39

139 views

Zeytin yetiştiricilerinin daha fazla kar e3debilmek için zeytin ağaçlarından daha fazla verim almak istiyor. Hem iyi hem verimli ağaçlar yetiştirmenin zeytin tarımı için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. ‘’Zeytin ağacından daha fazla verim nasıl alınır?’’ Sorusu ise pek çok zeytin yetiştiricisinin merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Tarım yaparken sağlıklı ve verimli bitkiler yetiştirmek çiftçiye en çok kar sağlayan husustur. Yetiştiriciliği doğru yapmak daha fazla gelir elde edilmesinde yardımcı olur. Aynı zamanda kaliteli bir zeytin ağacı yetiştirimi sayesinde zeytinlerden daha yüksek oranda yağ daha çok bulunmasına ve üreticinin daha çok kar etmesine yardımcı olur diyebiliriz. Zeytinyağı üretimi ülkemizde Akdeniz ikilime sahip bölgelerde oldukça yaygındır diyebiliriz ve en sağlıklı yağlardan biri arasında bulunur.

Zeytin ağacının verimini arttırmak için de doğru sulama yöntemleri kullanmak gerekir demek mümkün. Damla sulama yöntemi zeytin ağaçları için uygun yöntemler arasında bulunabilir.

Doğru bir şekilde zeytin ağacı budaması yapılması ise bir diğer önemli noktadır diyebiliriz. Her yıl içerisinde düzenli olarak budama sağlanan zeytin ağaçlarını budamak için pek çok farklı yöntem olsa da 4 budama yöntemi vardır. Budamanın düzenli olarak yapılmadığı ağaçlarda verim düşer ve ürün kalitesi de azalabilir. Eğer ağacınızda bir hastalık bulunuyorsa yaz aylarından olan temmuz ayı sonunda ağacın kısmı kesilerek uygun tedavinin uygulanması önerilir.

Zeytin ağacında oluşabilen özellikle zeytin sineğinden kaynaklı oluşan hastalıklar ziraat ilaçları kullanarak en kısa sürede çözülebilir. Bunun dışında kimyasal yöntemler dışında doğal yöntemler kullanılarak da zeytin ağacı sineklerinden kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Doğru hasat yöntemi yapılması ve tam zamanında hasat yapılması oldukça önemlidir. Dalları dövülerek yapılan ağaçlarda ertesi yıl önceki yılda alındığı kadar verim alınması mümkün olmayabilir zeytin ağacı için hasat yaparken tarım makinalarından yardım alınabilir veya hasat için tarama yöntemi kullanılabilir. Tırmıklar ile hassas bir şekilde yapılan bu hasat yöntemleri sayesinde zeytin ağaçlarının verimliliğinin düşmeyeceği ve ertesi yıl da aynı kalitede zeytin verilebileceği söylenilmesi mümkün olabilir.