Zeytin Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:42

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Zeytin Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:49

1.073 views

Egenin Altını Zeytinin Çeşitleri
Ege bölgesi zeytin yetiştiriciliğinde üreticinin yüzünü güldürüyor. Çiftçi egede pek çok farklı türde zeytin yetiştiriyor.
Eğede Zeytin çeşitleri arasında yetiştiricilikte popüler olan memecik zeytini ve Ayvalık zeytini dışında pek çok tür de zeytin lezzetleri ile gönüllere taht kuruyor.
Egede yetişen zeytin çeşitleri:
Ayvalık zeytini: orta büyüklükte meyvelere sahip olup yağ oranı yaklaşık olarak %24 civarında olan bu zeytin türü yağlık olarak değerlendirilebileceği söylemesi mümkün olan kaliteli zeytinler arasında yer alıyor Bu zeytin türünden oluşturulan zeytinyağı güzel sarı bir renge sahip olabilir.
Zeytin yetiştiriciliğindeki pembe çizik zeytin türü de Ayvalık zeytin ağaçlarından kaliteli bir mahsul olarak alınabilir. Ayrıca sofralık sele siyah zeytinler de bu ağaçlardan alınabilir.
Memecik: Bu zeytinler sofralık ve yağlık olarak değerlendirilirler %28 oranında yağ içerirler. Bu meyvelerden çıkan zeytinyağı yeşil renge sahip ve yoğun kokuludur. Sofralık olarak ise siyah zeytin olarak sofralarımızda yer alır.
Domates: Dolgulu zeytin olarak bilinen yeşil zeytin çeşididir yüzde 20 oranında yağ içerir
Eşek Zeytini: Ödemiş civarında yetişir. Meyveleri oldukça iri olduğu için bu ismi almıştır. Dış piyasada da iç piyasada da sofralık olarak değerlendirilen bir zeytin türüdür.
Çekişte: yağ oranı %26 civarında olup kırma sofralık zeytin olarak Torbalı’da ve çevresinde yetişir. Bu zeytin çeşidinin meyve yapısının iri olduğu söylenilebilir.
Erkence: Erken olgunlaşan bir türdür özelliği ise ağaç üzerineyken avcılığını kaybederek yenilebilir kahverengi halini alabilmesidir.
Uslu: Tat yönünden iyi bir türdür. Siyah sofralık olarak değerlendirilir %21 oranında yağ içerir. Yumuşak ve kolay hasar alabilen bir zeytin türü olduğu için t6oplanması ve yazara sunulması esnasında dikkatli olmakta fayda var.
Ege bölgesinde genel olarak yetiştirilen zeytin türleri bu zeytinler olmak ise beraber bu zeytin türlerinin her birinin kendine has lezzeti sayesinde ister sofralık ister yağlık olsun değerli çeşitlerdir. Üreticiler bölgeye uygun olan çeşidi yetiştirdikten sonra bazı çeşitler için ihracat gerçekleştirirken bazı çeşitler için ise Türkiye’de satış gerçekleştiriyor. Döviz getirisinin tarım üzerinden kazanılmasında en çok katkıyı sağladığını söyleyebileceğimiz ege bölgesi zeytin çeşitliliği ile göz dolduruyor.