Zeytin Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:22

Zeytin Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?

Zeytin Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:22

422 views

Marmara’nın incisi Gemlik Zeytini
Zeytin yetiştirilmediğinde ege ön planda olsa da Marmara’nın Gemlik zeytin türünü hemen hemen hemen herkes bilir. Kar olarak da oldukça gelir sağlayan Gemlik zeytini oldukça geniş bir alanda yetiştirilebiliyor en iyi mahsul Marmara bölgesinden alınıyor olsa da farklı bölgelerde de Gemlik zeytini yetiştirilmesi tercih edilmeye başlanmıştır Gemlik zeytini nerelerde yetişir?
Bursa başta olmak üzere Tekirdağ, Kocaeli, Kastamonu, İzmir Aydın, Manisa gibi güney ege illeri Antalya ve Adıyaman illerinin de içerisinde bulunduğu iller arasında Gemlik zeytini yetiştiriciliği yapılır. Zeytinliğin yapıldığı bütün bölgelerde farklı kalitede Gemlik zeytini bulabilmek mümkün. Siyah sofralık olarak en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağ oranı zengin olan bu zeytin çeşidinin içerisinde ortalama %29 civarında yağ içerdiği söylenebilir bu yüzden bu zeytin türünden yağ üretim de oldukça fazladır.
Samanlı zeytini: İznik tarafında yetişebilen bir türdür yağ oranı yüzde yirmi civarındadır. Sofralık yeşil zeytin olarak tüketilebilir.


Çelebi Zeytini: Gölcük ilçesinde yetiştirilmek ile beraber küçük çekirdekli özelliklerinin yanında oldukça iri olan meyvelere sahip bir zeytin türüdür denilebilir. Yeşil sofralık olarak tüketilmesi yaygındır.
Bu zeytin türleri Marmara bölgesinde sıklıkla yetişen türler arasında yer alıyor diyebiliriz.
Akdeniz bölgesinde yetişen zeytin türleri nelerdir. Bu öğlede yetişen zeytin türleri kendine has zeytin türleri dışında ege ve Marmara bölgesindeki farklı zeytin türleri için de uygun bir yetiştirme alanı sağlanabilen bir bölgesi demek mümkün. Bu bölgede en çok tüketilen zeytin çeşitleri ise Büyük ulak, Silifke Elmacık, Karamani, Sarı Habeşi, Sarı ulak, Saurani, Sayfi ve Küçük Topakulaktır.


Büyük Topakulak Zeytini: Adana ilinde Tarsus bölgesinde ve Seyhan civarında yetişir. Bunun dışında İskenderun İçel, Isparta bölgelerinde de bu zeytin türü yetiştirilebilir. Meyveleri gayet iri olan bu zeytin türünün çekirdekleri küçüktür yağ oranının ise yüzde 20 civarında olduğunu söylemek mümkün olabilir. Çizme zeytin tipinde yeşil zeytin olarak değerlendirilebilen bu zeytin türü sofralık lezzetli zeytinler arasında yer alır diyebiliriz. Meyve eti olarak yumuşak bir yapıya sahip olduğu söylenilen bu türün taşıması sırasında dikkatli davranılır.


Sarıkulak: Adana ili içerisinde Seyhan’da yaygın olarak yetiştiriciliğineratlay6abileceğinmiz bir zeytin türü oluğu söylenilebilir. Orta irilikte meyvelere sahip olan bu zeytin türünün çekirdeklerinin de oldukça iri bir yapıya sahip olduğu söylenilebilir. Yağ oranı olarak düşük olan bu zeytin türü sofralık olarak görülür sıcaklık düşük olarak geçen mevsimlerde bu zeytin türü üzerinde çat6lamalar buruşmalar görülebilir. Siyah sofralık olarak da kullanılabilir yeşil zeytin olarak da değerlendirilebilir.


Saruani: Hatay’da yetişen bir yetişen türüdür. Yağ içeriği sayesinde yağlık olarak değerlendirilen bir zeytin türü olarak görülür. Sofralık olarak da kullanılmaya uygun olabilir.