Zeytin Tarımında Doğru Budama TeknikleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

14 Eylül 2024 - 09:44

Zeytin Tarımında Doğru Budama Teknikleri

Zeytin Tarımında Doğru Budama Teknikleri
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:41

104 views

Zeytin ağacı budama teknikleri zeytin y6etiştiricileri için oldukça önemli olan tekniklerdir. Doğu şekilde ve doğru zamanda yapılan budama sayesinde zeytin yetiştiricilerinin ağaçları uzun süre yaşatması sağlanabiliyor. Aynı zamanda doğru bir şekilde budaması yapılan ağaçlar5ın zeytin verimi ve bu ağaçlardan zeytinyağı üretimi diğer ağaçlara göre daha fazla oluyor diyebiliriz.

Zeytin Ağaçları Düzenli bir Şekilde Budanmazsa Ne Olur?

Ağaçlar budanarak verim zamanının daha uzun olması sağlanabilir. Düzenli olarak budanmayan ağaçlarda verim oranı kadar verim süresi de azalabilir.


Ağaçtaki verimli dal miktarı üst seviyeye çıkartılarak ağaçtaki meyve miktarının artması uygun bir budama ile sağlanır Budanma yapılmayan ağaçlarda odun miktarı atarak verimli yaprakların azalmasına sebep olabilir.


Düzgün bir biçimde budanmayan ağaçlarda yabani otlar büyüyerek ağacın uzun ömürlü olmasını engeller ve kuru dallar budanmayan ağaçlarda artış gösterir.


Zeytin ağacını budamak için en doğru zaman nedir? Zeytin ağacı budamak için en doğru zaman hasat sonrası olan zamanır5 denilebilir. Yeşil sofralık zeytinler çoğunluk ile kasım aralık ayları aralığında budanabilirken, yağlık zeytin çeşitleri için budama daha çok ilkbahar aylarının başlarında yapılabilir.

Zeytin Ağacı Nasıl Budanır?

Yetiştiriciler için farklı budama yöntemleri olduğunu söylemek mümkün yöntemi var olduğu söylenilebilir.

Şekli Budaması Nasıl Yapılır?

Bu budama türü ürün verimliliğine destek sağlaması amacı ile yapılan bir budama türüdür adından da anlaşıldığı üzere kuru dallardan arındırılarak doğru bir şekillendirme ağaçlar üzerinde sağlanır. Fidanların uygun bir biçimde şekil alabilmesi adına ilk iki yıl sekil budaması için oldukça önemlidir dikkatli yapılası gereken bir budama türü olan şekil budaması fazla sert yapıldığında ağacın büyümesi üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir.

Mahsul Budaması Nasıl Yapılır?

Ağaç dallarında seyreltme olarak y6apılan mahsul budaması uygun bir biçimde ışık alamayan ağaç dalları üzerinde gerçekleştirir. Düzgün ve dikkatli yapılmayan mahsul budaması verimli dallarında yok edilmesine neden olarak ağaç verimliliğinde azalma görülmesi sağlayabilir. Ağacın ışık almayan dallarının güneş ışığından daha fazla faydalanmasını ve daha kaliteli ürün vermesini sağlamak amacı ile yapılan bir budama türüdür. Sert mahsul budaması daha çok sofralık zeytin budamasında görülen bir yöntemdir. Ürünleri irileştirir fakat verimliliğin azalmasına sebep olabilir.

Meyvelerin kimyasal yolla seyreltilmesi ise sert budamaya alternatif olarak yapılabilecek bir budama türüdür.

Dallardan bilezik alma budaması: verimsizleşmeye başlayan dal diğer dallardan ayrılır.


Eğme işlem budaması: Zeytin dalı inceltilerek daha fazla verim alınması sağlanmaya yardımcı olunur.


Gençleştirme budaması: Zayıf büyümeyi ortadan kaldırmak ve daha verimli bir ağaç elde etmek için yapılan budamadır. Ana dal seviyesinde dikkatli bire şekilde yapılan bu budama türü yaşlı dallardan kurtulmaya yardımcı olabilir.