Zeytin Tarımında Gözde Ürün Gemlik ZeytiniTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:55

Zeytin Tarımında Gözde Ürün Gemlik Zeytini

Zeytin Tarımında Gözde Ürün Gemlik Zeytini
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:42

26 views

Gemlik Zeytini Nedir?

Zeytin yettiricilerinin gözdesi Gemlik Zeytini başta Marmara bölgesi olmak üzere zeytin yetiştirilmeye uygun bölgelerde en çok tercih edilen ister sofralık ister yağlık olan zeytin çeşididir diyebilmek mümkün.


Dalından karardıktan sonra toplanan bir zeytin türü olan Gemlik zeytininin sofralık türünün de yağlık olarak kullanımının da kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Raf ömrünün uzun olması ile üreticinin ve tüketicinin beğenisini kazanan uzun ömürlü kullanılabilen bir zeytin türüdür. Bu zeytin türünün ağaç üzerinden tek tek el ile toplandığı bilinir bu yüzden çok da değerlidir. Zeytinlere diye toplama türleri hasar verebileceğinden Gemlik zeytini için sadece elle toplamanın uygun olabileceği söylenilebilir. Zeytinyağı için en çok tercih edilen Ayvalık zeytininden yüzde altı olanında daha fazla yağ elde edildiği için Gemlik zeytini yağ yapımında da tercih edilen zeytin türleri arasında yer alıyor. Ayrıca kalitesi ile de gönülleri fethettiği söylenilebilecek bir zeytin türü olduğunu söyleyebilmek mümkün. Gemlik zeytini kendi bölgesine özgü bir zeytin türü olup budayan başka yerlerde yetişmiyor.


Bu zeytin türü Marmara bölgesinde üretim çokluğu ile dikkat çekiyor demek mümkün Marmara bölgesinde yetişen zeytin türleri içerisinde yer alan Gemlik zeytini ağaççı varlığı bölgede yetişen zeytin türlerinin yüzde seksen oranını kapsıyor demek mümkün. Bir Kilogramı içerisinde yaklaşık olarak en az 280 en fazla ise 320 tane Gemlik zeytini bulunduğu söylenilebilir. Ayrıca Gemlik zeytinine verilen diğer isimler ise Kaplık, Trilye, Kıvırcık ve Kara’dır diyebiliriz.

Gemlik Zeytini Fiyatları Nelerdir?

Gemlik Zeytini fiyatları yağ oranı yüksek olması kaliteli bir zeytin türü olması ve uzun süreli bir raf ömrüne sahip olan özel bir zeytin olması sebebi ile diğer zeytin ürünlerine göre daha yüksek kalitededir. Tat açısından üstün özelliklere sahip olduğu düşünülen Gemlik zeytininin fiyatı da diğer zeytinlere göre biraz daha yüksek olabilir. Zeytinin toplanması hazırlanması ve türü bakımından özel olarak nitelendirilebileceği için bu zeytin türünün diğer zeytinlere oranla biraz daha yüksek fiyatlara sahip olması emeğinde yüksek olması nedeni ile normal denilebilir.