Zeytin üreticiliğinde Ege Bölgesi KalitesiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:58

Zeytin üreticiliğinde Ege Bölgesi Kalitesi

Zeytin üreticiliğinde Ege Bölgesi Kalitesi
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:58

156 views

Zeytin yetiştiriciliği uzun vadede iyi bakılmış ağaçlardan büyük bir verim sağlanabilen aynı zamanda kar oranı yüksek olan bir yetiştiricilik şeklidir diyebilmek mümkün. Özellikle e3ege bölgesinde yetiştirimi tercih edilen zeytinler bölge için büyük bir gelir kaynağıdır ve Türkiye’deki topla zeytin ağaçlarının %60ın üzerindeki miktarı bu bölgede yetişir. İster yağlık ister sofralık zeytin yetiştiriminde ege bölgesi oldukça başarılı bir bölgedir. Uygun koşullarda yetiştirimi sağlanmış olan zeytinlerin yağlık veya sofralık olarak kullanımı yapılabilir. Ege bölgesinde hemen hemen iyi bakınan her zeytin ağacı kaliteli mahsul zeytin ürünleri verebilir. Bölge içerisindeki en önemli tarım kaynaklarından biri olan zeytin ağaçlarının bakımı oldukça zahmetli olabilir. İstenilen lezzet ile üretilen zeytinler sayesinde ege bölgesinde yetişen zeytinleri ister kahvaltılarda ister hem kaliteli hem lezzetli hem de sağlıklı olan yemeklere lezzet katmasının yanında hayvansal yağ içermeyen yağları sayesinde de severek sağlıklı bir alternatif olarak tüketebilirsiniz. Sadece mutfakta yemeklerin içerisinde değil isterseniz bakım ürünleri içerisinde kullanabileceğiniz harika mahsul ürünleri olarak egeden size ulaşıyor diyebiliriz.

Ege Bölgesinde Ne Kadar Zeytin Ağacı Var?

Bu bölgedeki zeytin ağacı sayısı merak edilen sorular arasında yer alıyor. Ege bölgesinde yaklaşık olarak bulunan zeytin ağacı miktarı +63 milyon olarak tahmin ediliyor. Bölgenin birçok yerinde bulunan zeytin ağaçları çiftçiler için iyi bir geçim kaynağı olmakla beraber ege bölgesinin sembollerinden birini aldı diyebilmek mümkün.

Ege Bölgesinde Hangi Zeytin Türleri Yetiştirilir?

Ege bölgesinde pek çok zeytin çeşidi yetiştirilse de en popüler ve yetiştiriciler tarafından en çok tercih edilen zeytin çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:


Balıkesir şehrinde yer alan körfez yöresinde yer alan Ayvalık zeytini zeytin yetiştiriciliğinde bölgenin iyi mahsullerini sağladığı görülebilir İzmir Aydın ve Muğla bölgesinin de içerisinde yer aldığı güney ege Bölgesinde üretilen Memecik zeytin çeşidi Ege Bölgesi içerisinde sevilen zeytin çeşitlerinden biri olarak yer alır. Aslında Marmara bölgesi asıl yetiştirim alanı olan Gemlik zeytinin üretimi de güney ede bölgesinde bu alanlarda kaliteli bir yetiştirim olasılığı son dönemlerde sunuyor ve Gemlik zeytini yetiştirimi de Güney Ege Bölgesi’nde oldukça popüler bir durumda demek mümkün.