Zeytin Yetiştireceğinde Sulama TakvimiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:57

Zeytin Yetiştireceğinde Sulama Takvimi

Zeytin Yetiştireceğinde Sulama Takvimi
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:42

283 views

Zeytin Ağacı Nasıl sulanır? Zeytin Ağacı su ister mi? Zeytin ağacı ne kadar su ister? Zeytin bahçelerinde sulama ve yetiştirme nasıl olmalıdır? Soruları zeytin yetiştiricileri için önemi sorular arasındadır. Zeytin yetiştirirken en öne4mli noktalardan biri de doğru sulama yöntemidir diyebiliriz. Aynı zamanda uygun zamanda ağaçlar için uygun işlemin yapılması zeytin ağaçlarının uzun yıllar boyu yaşamasını ve sağlıklı kalmasını sağlar. Bakımı ve sulaması doğru yapılan zeytin bitkisi uzun yıllar boyunca yaşayabilir, ağaçtan alınan verim de artabilir.

Peki, Zeytin Ağaçları Suyu Sever Mi?

Zeytin ağaçları sulama isteyen bir ağaç türüdür diyebiliriz. Zeytin ağaçlarındaki sulama miktarı zeytin ağaçların hani çeşitte zeytin ağacı olduğuna göre değişebilir diyebiliriz. Yani doğru bir sulama yöntemi için hangi ağacı yetiştirdiğiniz oldukça önemli diyebiliriz. Doğru bir şekilde sulanan zeytin ağaçlarından yüksek verim ve kaliteli meyve alınabilir. Zeytinyağına uygun ağaç yetiştiriciliği özellikle Ege Bölgesi’nde oldukça yaygındır demek mümkün. Zeytinyağı üretimi için yetiştirilen ağların diğer zeytin ağacı türlerine göre daha az sulama istediğini söylemek mümkün. Sofralık zeytin ağaçları zeytinyağına göre daha çok sulama isteyen bir zeytin türüdür.

Zeytin Ağacı sulaması sırasında nelere dikkat edilmeli?

Zeytin ağacı sulaması sırasında uygun bir sulama tekniği kullanılmalı. Zeytin ağacı sulaması yaparken hangi sulama teknikleri kullanılır?


Dört farklı tercih edilebilen sulama yöntemi vardır, bunlardan biri ağaçlarınız için uygun sulama tekniği olabilir. Tava sulama yöntemi, karık sulama yöntemi, yağmurla sulama yöntemi ve son olarak Damla sulama yöntemi.


Bu sulama yöntemlerinden ağacınıza uygun olanını seçebilirsiniz. Ayrıca hangi sulama yöntemi kullanılmış olursa olsun dikkat edilmesi çok önemli olan bir diğer noktanın sulama sonrasında oluşabilecek yabani otların temizlenmesi oldukça önemlidir. Sulama sonrasında oluşan yabani otlar Zeytin ağacınızın büyümesini engelleyebilir veya yavaşlatabilir. Zeytin ağacının toraktan alacağı mineral miktarında azalma görülebilir bu sebep ile düzgün bir yabani ot temizliğinin düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu söylemek mümkün.
Genel olarak Zeytin ağaçları mayıs temmuz eylül ayları arasında sulamaya ihtiyaç duyan ağaçlarıdır demek mümkün. Özellikle mayıs ve haziran ayı arasındaki yapılan sulamanın oldukça önemli olduğuna değinebiliriz. Bunun sebebi bu aylarda havaların kurak olması ve yağışın az olması demek mümkün. Bu dönemden hemen sonra çiçeklenme başlar bu sebeple iyi bir çiçeklenme sağlanabilmesi için zeytin ağaçlarında yaz aylarının ilk döneminde sulama oldukça önemlidir. Temmuz ve ağustos ayı arasında yapılan sulama ise meyvenin düzgün bir şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur nasıl mı? Bu aylarda düzgün bir şekilde çiçeklenen meyler olgunlaşmaya ve yağlanmaya başlar. Olgunlaşma döneminde zeytin ağaçlarının bu sebeple daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün.

Her bitki canlıdır her canlı gibi çiçekler de olgunlaşma döneminde daha fazla besine yani minerale ihtiyaç duyarlar yeterli bir miktarda ağaca su sağlanması halinde ağaçta olgunlaşan meyveler çok daha verimli bir halde olabilir. Eylül aynın başlarında veya ortalarında sulama önerilir. Bunun sebebi ise eylül ayı sonlarına doğru havanın birden soğuması ile birlikte yaşanabilecek don olaylarından kaynaklıdır. Don olayları ve ani hava değişimi bitkinize zarar verebilir. Sulama yaşanan soğuk havanın etkisini zeytin ağaçları üzerinde arttırabilir. Toprakta fazlaca hissedilen don olayı ağaçları kötü etkileyebilir bu yüzden eylül ayı içerisindeki sulama sırasında dikkatli olmak gerekir. Sulama yapılacaksa en fazla mevsim ortasına kadar gerçekleştirilmelidir demek mümkün.


Sulama takviminden ayrıntılı bahsetmek istersek, Zeytin ağaçlarında aylara göre sulama takvimi şu şekildedir:

  • Ocak Ayı: Hasat bu mevsimde tamamlanmış ise eğer bitki gübreleri bu mevsimde verilebilir. Yeni dikilecek zeytin ağaçları için toprak hazırlanmasının için bu mevsim oldukça uygundur. Ayrıca yeni dikilecek bitkiler için düz bir arazi oluştuğumu da ocak ayı içerisinde gerçekleştirilir. Ocak ayı içerisinde zeytin ağaçları için 5 ile 10 yıl içerisinde yapılması gereken kireçleme işlemi yapılabilir. Zeytin ağaçları için kullanacağınız gübrelerin doğal gübre olmasına dikkat edebilirsiniz. Zeytin ağaçları için kullanacağınız gübre türü ahır gübresi olabilir.
  • Şubat Ayı: Zeytin ağaçları için toprağa dikim yapmak bu mevsimde uygun olarak görülür demek mümkün. Yeni dikim zeytin fidanlarına ihtiyacı olan topraklara ahır gübresi verilir. Azotlu gübreler bu fidanlar için tercih edilebilir. Hatta fidan satın aldığınız yerde azotlu ve özel olarak karışım yapılmış gübrelerden satın alabilirsiniz. Bitkileriniz için en önemli durumlardan biri doğru gübrelemedir. Bir uzman tarafından hazırlanmış doğru bir karışımın bitkilerinizin büyümesi üzerindeki etkisinin gözle görülebilir bir farka neden olacağını söylemek mümkün. Şubat ayı içerisinde aynı zamanda budama çalışmalarına başlanılabilir, Ocak şubat Ayları arasında mümkün olabilen don ve dol olayları yaşandıysa şubat ayı içerisinde bitkileriniz için ilaçlama yapabilirsiniz.
  • Mart Ayı: şubat ayının başlangıcından mart ayı oralarına kadar ağaçlarınız için aşılama işlemi yapabilirsiniz, Mart ayı içerisinde ilaçlama işlemine çiçek onarımına, dikime ve gerekli olduğu takdirde gübreleme işlemine davam edilmesinin mümkün olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zeytinin yetişmesi için gerekli olan bor elementi bu aylar içerisinde verilebilir gerekli olduğu durumlarda bu işlemin nisan sonuna Kadar devam etmesi uygun olabilir.
  • Nisan Ayı: Yağış durumuna göre gübreleme yapılabilir. Kabuk aşılamalarına nisan ayı içerisinde başlanılabilir eğer o yıl Nisan ayı kurak geçiyorsa uygun sulama yöntemi ile sulama yapılabilir. Bu mevsim içerisinde gençleştirme budaması yapılarak bitkinin daha iyi bir biçimde güneşten faydalanması sağlanabilir.
  • Mayıs Ayı: Sulamanın yoğun olduğu mevsimlerden biridir. 15 günde bir sulama yapılabilir. Sulama işleminden önce3 5toprağa mineral takviyesi yapılması halinde bitkiler daha verimli bir biçimde ve daha hızlı büyüyeceklerdir. Bu ay içerisinde zeytin ağacı üzerinde görülmesi mümkün olabilecek farklı sinek türlerine dikkat etmek gerekir, düzenli olarak ağaçların kontrolünün yapılması önerilebilir. Gerekirse sulu veya toz şekilde kükürt uygulaması ağaçlara yapılabilir.
  • Haziran Ayı: Kanserli ağaçların budaması haziran ayı sonlarında gerçekleştirilebilir. Mahsul yılında olmayan ağaçlar için gerekli güçlendirme çalışmaları yapılır ve ölü dallar ayıklanabilir. Şekil budaması bu ay içerisinde uygundur genç fidanlara yapılabilir. Mahsul vermiş zeytin ağaçları için sulama yapılabiliyorsa gübre verilmesi uygun olabilir.
  • Temmuz Ayı: Zeytin ağaçlarının düzenli bir biçimde sulanmasına devam edilir. Hava çok kurak ve sıcak ise ağaçlara kireçleme işlemi yapılabilir. Zeytin ağaçları üzerinde oluşmuş böcek türlerine karşı mücadelede gübreli su takviyesi Temmuz ayı içerisinde kullanılmaya uygun olabilir. Gerekiyorsa toprak altından potasyum nitrat verilmesi uygun olabilir. Bu ay içerisinde yabani otların düzgün bir biçimde temizlenmesi haşeratların da çoğalmasının önüne geçebilecek olaylardan birsidir. Zeytin bahçenizin daima temiz olmasına öze4n göstermelisiniz.
  • Ağustos Ayı: Bu ay içerisinde de sulama devam eder fakat bu mevsiminde ağaçların gerektiğinden fazla sulanması meyvelerin dökülmesine sebep olabileceğinden dikkatli bir sulama yapılması gerekir. Haziran temmuz aylarında yapılan sulama miktarı bu mevsim için uygun olmayabilir. Gerekirse gövde üzerinden kireç badanasına devam edilebilir. Ağustos ayı aynı zamanda soğuk havalar için bir hazırlık ayıdır. Bu sebep ile zeytin ağaçlarınız için dip kazanı çekebilirsiniz.