Zeytin YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:35

Zeytin Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

23 Haziran 2021 - 9:14

14 views

Dünya üzerinde Barışın Sembolü Olarak Kabul Edilen Zeytin Dalı
Zeytin dalı milattan önceki yıllardan beri barışın sembolü olarak kullanılır. Yunan mitolojisine dayanan bu inanç oldukça kuvvetli bir inançtır. Ağzında zeytin dalı taşıyan bir güvercin ile sembol haline gelmiştir. Aynı zamanda bu sembol zaferi simgeleyen bir sembol olarak da görünür.

Dünyada Zeytin Yetiştiriciliği

Dünyada zeytin yetiştiriciliği meyvesi kadar dalı yaprakları ve yağı da kullanılan zeytinler için Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerde oldukça yaygındır. En kaliteli incir çeşitleri Akdeniz ikliminde yetiştirilirken. Zeytinin herkesin damak tadına uyabilecek kadar pek çok farklı çe4şide sahip olması ve faydalarının da oldukça fazla olması nedeni ile üretim için Akdeniz ikliminde önemli bir yer kaplıyor demek mümkün. Hem meyvesi hem dalı hem yaprakları hem de yağı kullanılabilir olması sayesinde zeytin aynı zamanda üreticisine yüksek bir kar oranı da sağlayabiliyor.
Akdeniz iklimi taşıyan ispanya Portekiz, İtalya. Türkiye, Tunus, Fransa, Yunanistan, Suriye, Fas gibi ülkelerde üretimi yaygın bir türdür. Dünyada zeytin üretiminin büyük bir yüzdelik diliminin bu ülkeler içerisinde yapıldığını söylemek mümkün
Sofralık zeytin ürünlerinde üretiminde İspanya yaklaşık olarak yüzde 30 Türkiye yaklaşık olarak yüzde 13 Suriye yaklaşıl olarak yüzde 12 Yunanistan ise yaklaşık yüzde 6’lık bir paya sahiptir. Geri kalan kısım ise farklı Akdeniz iklimi taşıyan sofralık zeytin üretimine uygun bölgelerdir. Dünyadaki sofralık zeytin ihracatçılarının AB ülkelerinden İspanya İtalya Yunanistan büyük bir yere sahipken bu ihracatçılar arasında aynı zamanda Türkiye Fas Suriye de yer alıyor. Dünyada yaygın olarak görülen sofralık zeytinin tüketimindeki ülkeler nişe İspanya İtalya Yunanistan Türkiye ABD Fas Yunanistan demek mümkün.
Avrupa’nın kendi içerisindeki en büyük zeytin üreticinin ise ispanya olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Avrupa içerisinde en büyük ihracatı olarak yine ispanya görünüyor. Avrupa içerisinde en çok zeytin tüketilen ülkeler ise İspanya İtalya ve Yunanistan demek mümkün. Sofralık zeytin ithalatında ise İtalya’nın, ispanyanın ve Yunanistan’ın büyük bir yere sahip olduğu söylenilebilir.
Zeytinin dünyada sağlıklı bir kahvaltılık olarak kabul edilmesi ve alternatif olarak birçok yemek içerisinde farklı şekillerde kullanılabilmesi sayesinde popüler ve sağlıklı bir üretim kaynağıdır demek mümkün.