Zeytin YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:45

Zeytin Yetiştiriciliği

Zeytin Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:57

15 views

Zeytin yetiştirmek için en elverişli topraklar Akdeniz ikliminde bulunan topraklardır demek mümkün. Türkiye sınırları içerisinde Ege Bölgesinde Zeytin yetiştiriciliği oldukça yaygındır.

Zeytin Hangi Hava Koşullarında Yetişir?

Zeytin yetiştiriciliği yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 derece arasında olan bölgelerde iyi bir verim alarak yetiştirilebilir. Zeytin yetiştirdiğinde Zeytinler bölge sıcaklığına en yüksek randa 40 derece sıcaklık ile dayanırlar. Bu sıcaklığa sahip olan bölge koşullarında özellikle Yaz aylarında Temmuz Ayı içerisinde zeytin ağaçlarının sıklıkla sulanması gerekir. Zeytin ağaçlarının dayanabileceği şişli escort en düşük sıcaklık derecesi ise -7 dereceye kadardır demek mümkün. Bitkiler bu sıcaklık derecesinde donma gösterebilir.


Zeytin yetiştiriciliğinde zeytin ağaçlarının istediği yağış isteği 700-800 mm kadardır. İlkbahar ve kış aylarında yağış alarak bitkilerin filizlendiğini söyleyebiliriz. Yağmur dışındaki yağış türleri zeytin ağaçlarına zarar verebileceğinden istenilen yağış türleri değillerdir denilebilir.


Rüzgârlı havalarda ise ince dallara sahip olan zeytin ağaçları için uygun değildir demek mümkün. Güçlü rüzgâr türleri zeytin ağaçlarına zarar verebilirler. Hafif esen rüzgârlarda ise tarım alanında çiçeklenme etkinlikleri kolaylaşabileceğinden dolayı faydalı olabilir. Zeytin ağaçlarının ışık alan bölgelerde yetiştirilmesi uygun olabilir. 800 metreye kadar yükseklikte zeytin yetiştiricisinden önemli bir kar sağlanabilir.

Zeytin Çeşitleri:

  • Gemlik Zeytini: Güney Marmara bölgesinde yetiştiriciliği yaygındır. Klasik siyah salamura zeytin olan Gemlik zeytini yerli bir zeytin çeşididir.
  • Edremit Zeytini: Çanakkale, İzmir, Antalya, adana bölgelerinde bu zeytin türünün yetiştiriciliği yapılır. Edremit zeytininden oluşturulan yağ birinci sınıf zeytinyağı olarak görülür.
  • Memecik Zeytini: Muğla İzmir, Aydın, Manisa, Denizli gibi ege bölgesine sahip illerde tarımı yaygın olan zeytin türüdür. Ege bölgesindeki zeytin ağaçlarının %50’den fazlası memecik zeytini ağacıdır diyebiliriz.
  • Çelebi Zeytini: Yeşil sofralık zeytin olarak değerlendirilen bir zeytin çeşididir.
  • Çekişte Zeytini: Yeşil kırma zeytin olarak bilinen zeytin türüdür. İzmir ilçelerinde yetişir.
  • Çilli Zeytini: Kemalpaşa, İzmir Bornova, Manisa ilçelerinde yetişen bir zeytin türüdür. Kolay meyve veren bir ağaçtır. Zor çoğaltılan ağaç türlerinden biridir.
  • Domat Zeytini: Yeşil sofralık özellikte bir zeytindir dolgu zeytini olarak isimlendirilir.
  • Edincik Su Zeytini: Bandırma, Edincik, Erdek ilçelerinde yetiştirilir. Siyah sofralık zeytin benzerler bu zeytinler içinde bulunan yağ oranı oldukça düşüktü demek mümkün.