Zeytin Yetiştiriciliğinde En iyi organik zeytinyağı üretimiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:24

Zeytin Yetiştiriciliğinde En iyi organik zeytinyağı üretimi

Zeytin Yetiştiriciliğinde En iyi organik zeytinyağı üretimi
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:43

24 views

Tarım için ülkemizde önemli bir yere sahip olan zeytinin Pek çok faydası bulunuyor zeytinyağı üretimi de zeytin yetiştiricileri için önemli bir gelir oranı sağlamaktadır diyebiliriz. Peki, zeytinyağı oranı yüksek zeytin ağacı nasıl yetiştirilir? Organik zeytinyağı nasıl olmalı? Kilitli zeytinyağı nerede yetişir?


Zeytinyağı üretimi zor ve zahmetli bir işlemdir. Fakat zeytinyağı vücut cilt ve saç için bulundurduğu pek çok fayda sayesinde kişiler tarafından oldukça sevilerek her şekilde kullanılan bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alıyor. Zeytinyağına uygun zeytin yetiştirmek için gerekli iklim koşulları ise:


Hava koşulları olarak ortalama sıcaklıkta hava değişimlerini çok fazla yaşanmadığı ılıman iklimlerde zeytin yetiştirimi daha kaliteli bir biçimde yapılır buna bağlı olarak ege bölgesinde yetişen zeytinine bu bölgede yetişen zeytinlerle yapılan zeytinyağının kaliteli olduğunu söylemek ile yanılmayız

Organik Zeytinyağı Yapımı

Zeytinyağını tamamen katkı maddesiz olarak elde etmek oldukça önemlidir diyebiliriz. Organik bir zeytinyağı üretimi yapılması için zeytinyağının hasat zamanından hemen sonra işlenmesi gerekir. Bu işlem öncesinde uygun bir temizlik yapmak zeytinyağı için oldukça önemlidir.


Zeytinyağı yapımında zeytinler öncelikle uygun bir materyal aracılığı ile kırılır daha sonra yoğurulur. Bu işlem sırasında kapalı kazanlarda yapılması önerilir bu sayede zeytinin açık hava ile yapacağı temas sonrasında ortaya çıkabilecek yüksek Asit oranı engellenebilir ve zeytinyağı daha kaliteli olabilir.

Zeytinyağının Kalitesi Nasıl Belli Olur?

Yetiştirildiği alan zeytinyağı kalitesi için oldukça önemlidir. Coğrafi özelliklerin uygun olduğu bölgelerde uygun bir hasat sekli yapılması doğru zamanda hasat yapılması gübrelemenin doğru yapılmış olması bölgeye uygun olarak sulama tekniklerinin kullanılmış olması Zeytinden yağ elde edilirken doğru bir yöntemin kullanılmış olması oldukça önemlidir. Pek çok farklı çeşidi bulabilen organik zeytinyağında sıkım farklılıklarına göre ve üretim farklılıklarına göre farklı zeytinyağı çeşitleri oluşur.

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinyağı muhafazası ışıksız ve kapalı alanlarda yapılmalı organik zeytinyağını bu şekilde daha uzun bir süre kullanmak mümkün olabilir. Zeytinyağı tercih ederken mutlaka sertifikalı ürünlerden tercih etmeniz gerektiği söylenebilir.