Zeytin Yetiştirilmesinde Damla İle Sulama Tekniği Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:44

Zeytin Yetiştirilmesinde Damla İle Sulama Tekniği Nedir?

Zeytin Yetiştirilmesinde Damla İle Sulama Tekniği Nedir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:45

41 views

Zeytin Yetiştiricisi İçin Hemen Sudan Hem Zamandan Tasarruf!


Hem ekonomik hem Kolay bir yöntem olan zeytin ağacı sulama türlerinden ‘’Damla sulama yöntemi pek çok yetiştirici tarafından yağışların yetersiz olduğu alanlarda hem ekonomik hem de zamandan tasarruf ettiren bir sulama yöntemi.


Pek çok avantajı ve üstünlüğü bulunabilen sulama yöntemi olan damla yolu ile sulama yöntemi diğer sulama sistemlerinden olan tava sulama yöntemi ve karık sulama yöntemine göre zeytin bahçeleri için daha fazla tercih ediliyor diyebilmek mümkün.


Yetiştiriciler arasında oldukça popüler bir sulama yöntemi olan damla sulama yöntemi nedir?


Bu yöntemde bakterilerden arındırılmış temiz su toprak toprağa uygun bir biçimde oluşturulmuş bir su boru sistemi yardımı ile damla halinde verilir. Bu yöntem için düşük basınçlı boru sistemleri kullanılır. Su borudan damlalar halinde belirli bir salınım düzeninde bitkiye sağlanır damlama sisteminde sulama yönteminde damlacıkların şiddetinin ayarlanabilir olduğu sistemler de yetiştiriciler tarafından kullanılabiliyor. Çiçeğin yeterli miktarda su almasın sağlayan bu sistem genellikle yağmurla sulama yetmediği dönemlerde sağlıklı ve ekonomik bir sulama yöntemi olarak tercih edilebiliyor.

Damla Sulama Sisteminde Ne Gibi Faydalar Bulunuyor?

Su tasarrufu için oldukça etkili bir sulama yöntemidir. Vakit konusunda zaman kazandıran bir yöntem olduğu söylenilebilir. Ürün nasıl bir kaliteye ulaşacağı lama miktarı ve süresi ayarlanabilir ve kontrol altında tutulabilir. Sulama suyu içerisin bitki besin maddeleri koyularak verilir ve bitkiden yüksek verim sağlanması bu yöntem ile oldukça iyi bir biçimde sağlanabilir ve buna bağlı olarak bitkide gelişebilecek hastalıkların önüne geçilebilir. Bir diğer avantajı ise bu sulama tekniği üzerinde rüzgârın etkili olmamasıdır.

Damla Sulama Tekniğinde Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?

Su içerisine eklenen bitki besinleri nedeni ile borular tıkanabilir, hasat55 zamanı çiftçilerin hasat yapması üzerinde zorluk oluşturabilir her bitkiye aynı miktarda su sağlanmasından dolayı bitkiler ihtiyacı olandan az ve ihtiyacı olandan fazla sulanmış olabilir. Tuzlu su ile sulanan bölgelerde yüzey sulaması veya yağış sulaması gerekebilir, damla sisteminin sürekli kontrol edilmesi gereken durumlarda çalışma için kullanılan zamandan yeteri kadar tasarruf sağlanamayabilir.