Zeytinyağı ÇeşitleriTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 07:49

Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 11:02

32 views

Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı tebliğ doğrultusunda sağlıklı bir biçimde bulanabilecek ve sertifikalı olarak alınması gerektiği üretilmesi gerçekleştirilen 4 çeşit zeytinyağı var olarak biliniyor.

Natural Sızma Zeytinyağı: En çok tercih edilen ‘’Natural Sızma Zeytinyağı’’’ türü hiçbir saflaştırma işlemine maruz kalmaz uygun kaliteli zeytinlerden elde edilen yağ direkt olarak tüketilebilir. Herhangi bir işleme maruz kalmadığı için besin değerleri oldukça yüksektir diyebiliriz. Ayrıca natürel sızma zeytinyağı oldukça lezzetli bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir demek mümkün. Natürel sızma zeytinyağı zeytinyağı çıkartılırken tamamen fiziksel ve doğal işlemlere maruz kalarak gerçekleştirilir. Natürel birinci ve natürel ikinci olarak bu zeytinyağı 2 farklı türe ayrılırlar.

Rafine Sızma Zeytinyağı ise; diğer bir tür zeytinyağı türüdür. Doğal yapısı üzerinde değişikliğe yol açmayacak ve doğallığını koruyacak bir şekilde zeytinyağı üretimi sağlanır. Sıkma işlemi öncesinde kapalı ortamlarda uzun süre bekletilmiş olan zeytinlerin depolamasında sorun yaşanmış olma ihtimaline ve uzun süre beklemiş olma ihtimaline karşı insan sağlına zarar vermemesi adına rafine edilmiş olması gerekir bu sayede zeytinyağı üzerinde oluşabilecek yüksek asit miktarı düzenlenir. Belirli bir rafine işlemine maruz kaldığı için zeytinyağı doğal sıkım zeytinyağı kadar fazla besin değerine sahip değildir demek doğru olabilir. Rafine işlemi sırasında pek çok farklı vitamin ve mineral kaybolabilir.

Riviera Zeytinyağı: Rafinasyon işlemi sonrasında tamamen tatsız ve kokusuz bir yağ haline gelir daha sonrasında yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20 arasında doğal zeytinyağı katılarak elde edilen yağ türüdür. Çeşnili zeytinyağı ise farklı zeytinyağlarına baharat meyve çeşitleri farklı bitkiler eklenilerek yapılır. Çeşnili zeytinyağı türleri aromalı bir tada sahiptirler.

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir?

Soğuk sıkım yöntemini diğer zeytinyağı sıkım yöntemlerinden ayıran fark tamamen zeytinyağının üretildiği ortamdaki sıcaklığa bağlıdır soğuk sıkım zeytinyağının daha yüksek bir aromatik tada sahip olduğunu söylemek mümkün. En fazla 27 derece sıcaklıkta zeytinyağı üretimi sağlanır. Soğuk sıkım zeytinyağlarında bulunan besin değerli diğer işlemlere maruz kalan zeytinyağlarına göre çok daha yüksek olduğunda belirtilebilir.